Quantcast
Channel: Briç Oyunu
Viewing all 588 articles
Browse latest View live

Smolen

$
0
0
DEĞİŞTİRMEK
İnsan ne yaparsa yapsın var olanı değiştiremeyeceğine inandırılırsa,
sonuçta çaresizliğe ikna olur ve
hiçbir şey yapmamayı tercih eder.
Amerikalı psikolog Martin Seligman – Mine Söğüt, Cumhuriyet
*****
HONORÉ DE BALZAC
Eserleri kadar çapkınlığıyla da ünlü olan büyük yazar Balzac’ın, kitaplarından birini, sevdiği bir kadının elbisesinden bir parçayla ciltlettiğini söylerler. Balzac’ın elini zaman zaman sürerek sevdiği kadını düşlemesine yol açan giysi kaplı kitap inceliğinden eser yok artık günümüzde.
Edebiyat tarihinde bile yer bulabildiğine göre, o güne değin pek sık rastlanmayan incelikli bir tavrın sahibi olarak kabul edilmiş büyük Balzac.
Mustafa Kemal Erdemol
*****
DOSTLUK ÜZERİNE
Dostluk umuttur. Her dostluk girişimi dünya ile benlik arasında yaşamak adına girişilen çatışmaların ezici maliyetlerini biraz olsun hafifletme çabasını içerir. Hiçbir dış gücün dayatması olmaksızın, bir başkasına karşı duyduğumuz kendi içimizden gelen derin duygular, ona ilişkin gönüllü olarak edindiğimiz bilgiler, onunla paylaştığımız deneyimler, kısacası onun dünyasının tadı bizi bireyselliğimizin dar ve sıkıntılı dört duvarından kurtarır.

Dostluk, umutsuz bir dünyada bir umut ışığıdır ve emek ister. Bireyciliğin yaygınlaştığı, bireysel çıkarların insani duyguların önüne geçtiği günümüz koşullarında insani yanımızın çürümesini istemiyorsak, dostluğa düşünerek sahip çıkmalı onu basitleştirmekten kaçınmalıyız.Çünkü içimizdeki ‘yaşama sevinci’ diğer insanlara hissettiklerimizle azalır ya da çoğalır.
Sandra M Lynch - simgesiir
*****
İLK GÖZYAŞLARI
Uysal öpüşüyle getirdi yeşili
ve çağırdı filizleri ilkbahar güneşi.
Mavi gözleriyle gülümsedi herkese
çocuksu bir saflıkla menekşe.

Menekşenin bakire kulaklarına
fısıldayan bir meltem esip gitti;
bir kelebek geldi, çırpındı
eteklerinde, o da uçup gitti.

Baktı menekşe onların arkasından,
yaralanmış bir insan misali düşünceyle:
menekşenin kız gözlerinden düştü
ilk aşkın saf gözyaşları.
Avetik İsahakjan (1857-1957, Ermenistan)
Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****
SMOLEN TRANSFER
Stayman' daki 2 karo cevabı sonrasında, 5/4 veya 6/4 majörü olan cevapçı, açıcının   uzun renkli majöründe dekleran olmasını sağlamak üzere Stayman ve Jacoby Transferi birleştirerek 4 kartlı majörünü 3 seviyesine sıçrayarak gösterir.
Örnek:
Açan     Cevapçı     
1NT  ….  2Trefl    
2Karo… 3Kör 
*
Açan     Cevapçı     
1NT  ….. 2Trefl
2Karo ... 3Pik    
*
Bu durumda açıcı 3' lü koz ile cevapçının uzun renkli majorünü yükseltebilir veya bu renkte sadece 2 kartı varsa 3 NT rebid eder. Sonraki durumda açıcı, 6 kartlı majörü yoksa uygun kontratı seçer aksi halde aşağıda belirtildiği şekilde 6 kartlı majörüne yeni bir transfer uygular.

Sekans                             Cevapçı    Anlamı
1NT- 2C- 2D- 3H- 3NT …. 4Kör  ….. 6Pik ve 4Kör
1NT- 2C- 2D- 3S- 3NT ….  4Karo … 6Kör ve 4Pik
****
AYRINTI İÇİN:

Briç Psikolojisi

$
0
0
Oyuncu
oyundan önemlidir.
*****
YENİLGİ
Erdal ATABEK

Bilişsel değerlendirme yenilgiyi şöyle açıklar :
1. Bu durum yenilgidir, önceden bunu kabul etmek gerekir.
2. Yenilgi her şeyden önce benim yanlışlarımdan, eksiklerimden doğmuştur.
3. Rakiplerimi neden doğru değerlendiremediğimi anlamalıyım.
4. Koşulların neden bana değil de rakiplerime yardımcı olduğunu incelemeliyim.
5. Öngörülerim ya yoktu ya da yanlıştı. Koşulları anlayamadım.
6. Talihin başarıya yönelenlerin yanında olacağını unuttum.
7. Kendimi neden anlatamadığımı bulmam gerekir.
8. İletişim yollarımın neden etkili olmadığını anlamalıyım.
9. Bana yandaş ya da karşıt olunmasının altında yatan etkenleri doğru anlamalıyım. Soğukkanlı bir değerlendirme yapmam gerekir.
10. Demek ki yengi benim hakkım değilmiş.
   
Böyle bir değerlendirme yapabilen, hayata küsmek yerine bir onarım dönemi hazırlar. Kendine acımak yerine kendi yanlışlarını, eksiklerini görme cesaretini gösterir. Onu avutacak yollara, avutacak kişilere kendini kaptırmadan değerlendirmesini yapar. Onarım sürecinden sonra yenilgiden aldığı dersten yararlanarak çalışmalarına yeniden başlar. Önce kayıplarını yerine koyar, arkadan da yeni kazanımlar için daha donanımlı olarak çalışmaya başlar.
   
Bir öğrencinin sınavından bir futbol takımının maçına, bir siyasi partinin seçim sonuçlarına kadar her işte yenmek kadar yenilmek de vardır. Kazanmak kadar kaybetmek de yapılan her işin sonunda yer alabilir.
‘ Hiç yenilmeden hep kazanmak ‘ öğretisi kişilerin zayıflığını körükleyen yanlış bir öğretidir.’ Hep kazanıyor olmak ’ sanıldığı gibi bir güç değil, büyük bir zayıflıktır. Çocuklara yönelik çizgi filmlerin büyülü kılıçlarından hayatta hep başarıyı alkışlamaya kadar uzanan yengi fetişizmi insan kişiliğini güçsüz bırakan yanlış bir öğretidir. Bu öğretiyle yetişen insanlar karşılaştıkları başarısızlıklarla yıkılırlar. Eksiklerini göremezler, göremedikleri için de yanlışları eksikleri sürer gider. Onları yeni yenilgilere aday duruma getirir.
  
İnsan kişiliklerini geliştirmek istiyorsanız, onlara ‘Neden Yenildiğini Bilmek’ konusunu öğretiniz. Neden mi? Bunu bilmeden kazanamazsınız da ondan… 
*****

TANSIK
Başını eğmiş
Kıvırmış kirpiklerini
Ağzı dilsiz
Lambalar yanmış
Bir işim var
Unutulan
Kapılar açılacak nerdeyse
İçeri girmeyeceğim ben
Her şey bu kapının ardında
Konuşulur
Ve ben diyebilirim
Yazgım bitişik odadaki oyunda.
Pierre Reverdy
*
tansık: olağanüstü olay, mucize
*****
NÖROBRİÇ

Günümüzde nörolojik sorunlar tüm toplumlarda patlama yapmış durumda. 
Gerek siyasi gerek ekonomik alanlarda hemen her ülkede yaşanan sorunlar insanlarda bunalım yaratmakta. Bu bunalımın insan ilişkilerine yansımaması mümkün değil, kadın ve erkekler arasındaki ilişkiler de bu nörolojik sorunlardan nasibini almakta. İtalya’lı prof.dr. Ezio Di Flaviano’nun yarattığı nörodiyetoloji kavramı tıp dünyasında çok ilgi çekmişti. Hoca değişik olumsuz ruhsal durumların uygun yiyecekle aşılabileceğini söylemişti. Bu konuda hocanın verdiği örneklerden birkaçı şöyle idi:

Öfkeliyseniz çay, kahve ve kırmızı etten uzak durun. Yalnızlıktan sıkıntı duyuyorsanız domates, patlıcan, karnabahar size iyi gelecektir. Keyifsiz dönemlerinizde soğan ve pırasa, düş kırıklığınızda ise kereviz ve havuç bu dönemlerinizi aşmanıza yardımcı olacaktır. Endişeli günlerinizi marul ile, agresifli günlerinizi ceviz ile, kafanızdaki karışıklıkları nane ile, aşırı hiddetinizi badem ile düzeltmeye çalışın ancak aşk acısı içindeyseniz melankolik durumu arttıran pirinç ve şekerden kaçının. Depresyon ise dünyamızda son derece yaygınlaşma yolunda bir ruhsal durum. Beyinin serotonin üretimini durdurması hatta biraz yavaşlatması bile bu duruma yol açan temel nedenlerden biri. Serotonin hormonu serinkanlılığı, sakinliği, sağlıklı düşünmeyi sağlayan önemli bir kimyasal. Beyin bunu üretmeyi durdurduğu veya azalttığı zaman insanlar depresyonun kapısını açıyorlar. Dr. Flaviano serotonine dönüşen triptofan adlı aminoasidin depresyona karşı önemli bir madde olduğunu söylüyor. Triptofan süt, hindi eti, ekmek ve tatlılarda bolca varmış.

Bence beyinin serotonin üretimi için briç oyunu da önemli bir araç. Fakat burada çoğunlukla biz briççilerin önemli bir yanlışı var, briç oyununda hafızamız önce ortağımızın yanlışlarına odaklanır, onları eleştirir, ara sıra da kendi yanlışlarımızı kayda alır. Halbuki başarılı olduğunuz ellerin resmini duvara asıp, kaybettiklerinizi tabii analizini bitirdikten sonra çekmeceye kaldırırsanız beyninizin serotonin üretimi için uygun bir ortam yaratmayı başarırsınız, lütfen deneyin.
15 Şubat 2009  Faik Falay, Cumhuriyet

Muhakeme

$
0
0
Başkalarının bilmesini istemiyorsan yapma.
Çin sözü
*****
TA KENDİN GİBİ OLABİLMEK 
“Ta kendin gibi” olabilmek özgürlüktür. Ta kendin gibi olamadığın ilişkiler, tutukluluk hallerindir. 
Olduğun gibi olduğun; kusurlarınla, kendine özgü davranışlarınla kucaklanmadığın ortamlar, adı her ne olursa olsun, kağıt üzerinde ne kadar doğru gözükürse gözüksün senin değildir - ya da sen oraya ait değilsindir. Kapının dışında korkunç bir susuzluk hüküm sürerken; kuyumcu dükkanında, ayak altında “bir su damlası”, bakır çorba tasının yanındaki altın çatalsındır. 

Belki de, jilet gibi giyinip, bütün gün rol yaptığın bol maaşlı muhteşem bir işin başında, kafadan “hatalı” olduğun sekiz sekizlik muhterem bir eşin yanında değil de; karşılığında küçücük de olsa bir öpücük aldığın bir uğraşıda, iyi kötü, ta kendin gibi olduğun için sevildiğin bir itilmişin yanında, çok daha mutlu olacaksındır.
Tanınmaz hale gelmiş hücreler görülür; ölmüş sevgiler mikroskop altına yatırıldığında, patolojilerine bakıldığında.

Yalan söyler James Bond filmleri. Sadece bir kere yaşanır. “...hayat sunduğun bir armağandır, başka bir insana” demez Behramoğlu, yaşadıklarından öğrendiklerinin son mısralarında.

En fazla hayatını kaybedersin ta kendin gibi olduğunda. Ama zaten hayat kafadan kaybedilmemiş midir, sen bir başkası olduğunda, olup kurtulduğunu sandığında?
Yirmi bir sene olabilir toplam yaşamın; kırk iki de, seksen dört de. Ama ne önemi vardır bir ondalık rakamın, evrenin sonsuz yaşında, virgülün sağında, sonsuz küsurun yanında, “e+”nın sonunda?

Çöldeki bir kutup ayısı da olsan, bir deve gibi davranmamalı; ayılığınla iftihar etmeli, 45 derece santigratta bile kış uykusuna yatabilmelisin.
İlk gün göstermelisin kelini. Kabak gibi ortada olmalı zaafların. Sevdiğini cart diye söyleyebilmeli, nefretini de belli etmelisin.

Sakladıkların, oynadıkların, “mış” gibi yaptıkların; yatsı vakti yağan yağmurun altındaki mum, fırtınadaki takke, pamuk ipliğine bağlı tekne, Bağdat’tan dönmüş hesap, elmasın altındaki foyadır.
Az sonra rüzgarın dineceğini, yere çakılacağını bilse bile; nasıl mutluluk duyar bir uçurtma, ipi koptuğunda; ya da neler hisseder bir tren, tarlalara dalarken, raydan çıktığında?
Kulağına fısıldanmış bir “seni seviyorum” anlamlıdır; sen senken ve sen seni bilirken. Aksi halde “onu seviyorum”dur tercümesi, fısıltı ensende patlarken.

En güzel yollar, çıkışı olmayan konforlu otoyollar değil, dikenlerin arasında kendi oluşturduğun patikalardır.
Parmak izi gibi, her olay, herkes farklıdır. Hiç kimse “birisi gibi olmak” zorunda değildir.
Şablonlara uymasa da beyninle, bütün dünya karşı çıksa da doğru bildiğin eylemlerinle, eğri büğrü de olsa bedeninle, ta kendinle iftihar etmelisin.

Böyle olduğun için sevilmeli, öyle olduğu için sevmelisin.
Ta kendin gibi olmalı, ta kendin gibi ölmelisin.
Yalçın Elgir - Denizce
*****
BİR BAŞKA GECE
Bu karanlığın içersinde
buz gibi
ellerle
ayırt ederim
yüzümü

Görürüm kendi kendimi
terkedilmiş sonsuzluğun içersinde
Giuseppe Ungaretti
Çeviren: Vehbi Taşar
*****

BRİÇTE MUHAKEME
1. İkili turnuvalarda aynı elleri oynayan çiftlerin sonuçları kıyaslanır, geçtiğimiz her çift için 2 puan berabere kaldıklarımız için 1 puan alırız. İkilide aldığımız puan önemli değildir, kaç kişiyi geçtiğimiz önemlidir. Amaç aynı elleri oynayan çiftleri geçmektir. 
2.  Rakibin kozundan puanlarımız varsa konuşmayı alttan almalıyız.
3. Rakibi rahat bırakmamalıyız.
4.  Part skor mücadelelerinde - 200 vermemeliyiz.
5. Mis fit durumunda konuşmayı kısa kesmeliyiz. Mis fiti ilk gören susmalıdır.
6.  Briçte en geçerli kanunun "orman kanunu" olduğunu unutmamalıyız.
7.  Fazla yaptırmamalıyız. Rakibin uzun kağıdı varsa kaçabileceği kartları hemen almalıyız.
8. Eğer kötü yerdeysek, telafi etmenin, kâra geçmenin yolunu aramalıyız. Salonda herkesin 420 alacağı bir bordda 400 almanın hiç önemi yoktur. 430 alma olasılığını batmayı göze alarak değerlendirmeliyiz. İlan ettiğimiz kontrat ile ideal kontrat karşılaştırması bize yol gösterecektir.
9. IMP oynuyorsak; risk alabiliriz, küçük sayıların önemi yoktur. Rakibi geçmekten çok ne kadar geçtiğimiz ve büyük sayılar önemlidir.
10.  Bütün gelişmelerini, devam konuşmalarını çok iyi bilmediğimiz konvansiyonları kullanmamalıyız.. Natürel konuşmaya önem vermeliyiz.
11.  Ortağımıza arada iltifat etmeliyiz, herkes iltifattan hoşlanır, bu da başarıyı arttırabilir. Bir bordu oynadıktan sonra onu hemen unutmalıyız.
12.Toplam koz sayımız kadar yükselmekten korkmamalıyız. Sonuca göre yorum yapmamalıyız, bazen normal bir davranış felaketle sonuçlanabilir. Briç ne kadar akıllı olduğumuzu gösterme aracı değildir.
13. Anahtar cümle: " Ben şimdi ortağıma ne dedim? " olmalıdır.
'muglabric,’den alımıştır. - marty bergen'

Atatürk

$
0
0
AKLIN IŞIĞI
"Her insanın penceresi  kendine benzer.
Atatürkçülerin penceresindeki mimaride devrimlerin çizgisi vardır.
Atatürk devrimlerinin Türkiye'de açtığı pencerede ne ahşap ev pencerelerindeki kafesler, ne saray pencerelerindeki ağır perdeler, ne konak pencerelerindeki panjurlar, ne tapınak pencerelerindeki vitraylar vardır.
Atatürk'ün Türkiye'ye açtığı pencereden ışık düpedüz girer.
Aklın ışığı!"
İlhan Selçuk

Kontur

$
0
0

''İNSAN'' olduğunuzu hatırlayın,
geriye kalan her şeyi unutsanız da olur.
Bertrand Russell
*****
HERKES BİLİYOR

Herkes biliyor zarların civalı olduğunu
Atarken parmaklarını birleştiriyor herkes
Savaş bitti, herkes biliyor bunu
İyi oğlanlar yenildi, herkes biliyor bunu
Herkes biliyor, zaten dövüş hileliydi
Fakirler fakir kalır, zenginler daha da semizler. İşler böyle gider
Herkes bilir bunu

Teknenin su aldığını herkes biliyor
Herkes biliyor, kaptan yalan söyledi
Herkeste bu kırıklık var
Babaları yahut da köpekleri ölmüşçesine
Herkes ceplerine konuşuyor
Herkes bir kutu çikolata istiyor ya da uzun saplı bir gül
Herkes biliyor

Beni sevdiğini, bebeğim, herkes biliyor
Herkes biliyor sahiden de sevdiğini
Biliyor herkes bana sadık kaldığını, bir kaç geceyi saymazsak
İhtiyatlıydın, herkes biliyor bunu
Ama karşılarına elbisesiz çıkmak zorunda kaldığın bir sürü insan vardı
Ve herkes biliyor

Ve herkes biliyor ki, ya şimdi ya da hiç
Ya benim ya sensin, herkes biliyor
Bir ya da iki çizgi çektiğinde sonsuza kadar yaşayacağını da biliyor herkes
Yaşlı Zenci Joe senin kurdele ve kolyelerin için hala pamuk topluyor
Ve herkes biliyor

Vebanın yaklaştığını herkes biliyor
Bayağı hızlı ilerliyor, herkes biliyor
Herkes biliyor ki çıplak bir erkek ve de kadın —
Sadece baş belalarının parlak bir kalıtı
Mekan ölü, herkes biliyor
Ama bundan böyle yatağının üzerinde bir ölçüm olacak
Ve bu da zaten herkesin bildiğini ifşa edecek

Ve başının belada olduğunu da herkes biliyor
Herkes biliyor nelerden geçtiğini de
Calvary’nin tepesindeki kanlı haçtan Malibu’nun sahiline kadar
Bu kutsal yüreğe patlamadan önce son bir kez daha bak
Ve herkes biliyor

*****

BAŞKASININ ÇIKARDIĞI YERDEN İNEMEZSİN, DÜŞERSİN
Çocuktum.
Anneme, “Ağaca çıkacağım, yardım et” dedim,
Başkasının çıkardığı yerden inemezsin, düşersin” dedi.
Bunu hiç unutmadım…
Ne kadar doğru olduğunu büyüyünce anladım.
*****
SESİMİ ARIYORUM
Bir ses arıyorum
Yeni bir şiire başlamak için
Bir doğum çığlığı gibi kaçınılmaz
Çocuğun ilk ağlayışınca güzel
Bir ses.
Çünkü yüreklerimiz
Acılarla şişe şişe nasırlaştı
Kızgın demirlere değen ellerimiz
Su toplayıp kabarır, nasırlaşır
Ateşe ve demire dayanır
Yüreklerimiz acıyla dövüle dövüle
Çelikleşti.
Yalnız orada, ta dipte küçük bir çekirdek
Gözyaşı gibi titriyor mavisiyle havanın.
Kız çocuklarının perçemleriyle oğlanların afacanlığı
Kaynatıveriyor o damlayı.
Bir ses arıyorum
Yeni bir şarkı için
Çocukların ilk sözcüğü gibi umutla,
Sevinçle duyulacak bir ses,
Çünkü umutsuzluk yasaktır
Don vuran ağaç sürgün verecek,
Kaya çatlayacak, tohum yeşerecektir.
Ama susmaktan sesimi yitirdim
Nasırlaştı dilim.
Elim ateşten korkmuyor,
Ülkemin bütün kadınları gibi tırnaklarım küt
Ateşten sıcak bir tencereyi yanmadan alabilirim
Köz basarım yüreğime.
Yüreğim nasırlarıyla umudu koruyor,
Bir küçük ışıltıyla baharı bekleyen
Çekirdek ateşten korkmuyor.
Senner Sezer
*****

KONTUR
Erhan Yamut – Aslında Briç kitabından alınmıştır.

Özbelli………Osmanoglu……. Ben………Demiraslan
2 NT    ……… Pas             …….  3 Karo ….  4 Trefl
Pas     ……… Pas             …….   4 Karo ….  4 Pik
5 Kör   ……..  Pas             ……..  Pas     …..  DBL*  
Herkes pas
Alert: Benim renklerimi çıkma
Osmanoğlu karo atak etti. Demiraslan çaktı ve iki asını aldı -1 olduk.

Eli şöyleydi
Pik   : A10432
Kör  : 43
Karo: -
Trefl: A97653

*****
GÜNÜMÜZDE OYNANAN BAŞLICA KONTURLAR AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR:
Haldun VAHABOĞLU  
Kontr
Kim atar
Anlamı
takeout
Araya giren
Apel Konturu da denir. Genellikle diğer renklerden birine fit bulmak veya 17+ puan olduğunu anlatmak için kullanılır. 1912' de Charles Patton ve Bryant McCampbell tarafından birbirlerinden bağımsız geliştirilmiştir.
Örneğin: 1x-Kontr    2x-Kontr
negatıve
Cevapçı
Ortak oyun açtığında cevapçı tarafından atılan bir çeşit apel konturudur. Diğer renklerde, özellikle de majörde fit bulmak için kullanılır. Alvin Roth ve Tobias Stone tarafından geliştirilmiştir.
Örneğin: 1x-1y-Kontr    1x-2y-Kontr
balancıng
Her 2 ortak
Uyandırma Konturu da denir. 4üncü pozisyonda olup 2 pastan sonra ortağın puanları olduğunu hesaba katarak (ortaktan puan ödünç alarak, bazılarına göre "1 Rua"ödünç alarak) yapılır. Genellikle yarışma amaçlı, bazen de cezalandırmak amaçlı kullanılır.
Örneğin: 1x-Pas-Pas-Kontr    1x-Pas-2x-Pas    1x-Pas-1y-Pas
                                                   Pas-Kontr          1NT-Pas-Pas-Kontr
reopenıng
Her 2 ortak
Yeniden Uyandırma Konturu da denir. Oyun açtıktan sonra rakip araya girdiğinde 2 pastan sonra yapılır. Rakibin düşük seviyede kontrat oynamaması için veya rakibin rengini cezalandırmak için kullanılır.
Örneğin: 1x-1y-Pas-Pas
                Kontr
cooperatıve
Her 2 ortak
Ortağın cezaya çevirme veya deklereye devam etme tercih, karar ve fırsatını vermesi için kullanılır. Çoğunlukla düşük seviyelerindeki konuşmalarda uygulanır. Genellikle 2 seviyesine ulaşmaz veya 3 seviyesini geçmez.
Örneğin: 1x-1y-2x-2y          1x-2y-Pas-Pas           1x-Pas-Pas-Kontr
                 Pas-Pas-Kontr    2z-Pas-Pas-Kontr    1y-2z-Pas-Pas
                                                                                  Kontr
optıonal
Her 2 ortak
Bir çeşit cooperative kontrdur. Rakiplerin geldikleri kontratı batırmaya yetecek puan, dengeli-yarı dengeli el ve okunmamış renklere destek gösterir. Ortağın cezaya çevirme veya deklereye devam etme tercih ve kararını vermesi için kullanılır. Genellikle 3 ve 4 seviyelerindeki preemptive konuşmalarda uygulanır. Daha düşük ve daha yüksek seviyelerdeki preemptive konuşmalarda uygulanması önerilmez. İyi 16+ puan ve majörlere 4-3 fit veya diğer majör olan 4-4-3 fit uygun olur.
Örneğin: 3x-Kontr    4x-Kontr    4x-Pas-Pas-Kontr    1x-Pas-4y-Kontr
competıtıve
Her 2 ortak
Ortağı zona davet etme, partscore' da kalma veya ceza pasına bırakması için kullanılır. En iyi kontratı bulmayı sağlar.
Örneğin: 1x-2y-2x-3y
                 Pas-Pas-Kontr
responsıve
Cevapçı
Rakiplerin oyun açtığı ve birbirlerini desteklediği durumlarda (Opponents Bid And Rise-OBAR) ortağın konuştuğu veya vaadettiği renk dışındaki diğer 2 renkte değerler ve uzunluk göstermek için kullanılır. Dr F Fielding-Reid tarafından geliştirilmiştir. Dağılım puanlarıyla birlikte 2 seviyesi için en az 8 puan, 3 seviyesi için 11 puan gerekir. Ortak araya girmişse bu kontr ile diğer 2 renk, ortak kontr atmışsa bu kontr ile majörler veya minörler olduğu belirtilir.
Örneğin: 1x-1y-2x-Kontr    1x-Kontr-2x-Kontr
maksımal
Her 2 ortak
Maksimal araya girme konturu da denir. Bir çeşit competitive kontrdur. Kompetitif konuşmalar esnasında bilgi alışverişi zorlaştığında, daha çok OBAR durumunda zon daveti için kullanılır. ACBL' in The Official Encyclopedia of Bridge adlı dergisinde tarif edilmiştir. Renk tekrarı yarışma amaçlıdır.
Örneğin: 1-2-2-3
                 Kontr
support
Açan
Açanın ortağı 1 seviyesinde yeni bir renk söylediğinde ve rakip düşük seviyede araya girdiğinde 3 kart desteği olduğunu göstermek için kullanılır. Eric Rodwell tarafından geliştirilmiştir. Daha çok majör renklerde 3 kart fiti söylemek için kullanılır.
Örneğin: 1x-Pas-1M-1y    1x-Pas-1M-2y    1x-1y-1M-2y
                 Kontr                 Kontr                  Kontr
lead dırectıng
Savunma
Atak Gösterme Kontru da denir. Daha önce kontur edilmiş rengi veya yerin rengini açılmayı ister. Öncelik sırasına göre: 1) Atak edenin okuduğu rengi, 2) Kontur atanın rengini, 3) Yerin ilk rengini, 4) Hiç bir renk okunmamışsa zayıf ve kısa majörü çıkmasını ister. 3NT kontratına (2NT ve 4NT' ye de uygulanabilir) karşı uygulandığında şunlara dikkat etmek gerekir: a) Araya girmemize rağmen ortak 2 seviyesinde destek vermemişse, yerin rengini çıkmasını, b) Araya girmemize rağmen ortak 2 seviyesinde destek vermeye fırsat bulamamış ise, atak edenin rengini çıkmasını, c) Ortak majör overcall'ı yapmış ve sonra kontrluyorsa, diğer rengini istiyordur ki kısa minörü çıkmasını, d) Herkes farklı renk konuşmuşsa, yerin 1 seviyesinde okuduğu rengi çıkmasını veya yerin ilk rengi 2 seviyesinde okunmuşsa ortağın rengini çıkmasını ister.
Örneğin: 1NT-Pas-3NT-Kontr    1NT-Pas-2-Kontr    1x-Pas-2NT-Pas
                                                                                               Pas-Kontr
lıghtner
Savunma
Şilem kontratına atılan ve sıradışı atak isteyen bir çeşit atak gösterme kontrudur. Kozu, defansın renklerini veya okunmamış rengi atak etmeyi önlemek için kullanılır. Theodore A Lightner tarafından geliştirilmiştir. Genellikle yerin ilk rengini açılmayı ister. Çakıyordur veya diğer renklere atmadan 2 löve almayı talep ediyordur.
Örneğin: 1x-Pas-1y-Pas
                4y-Pas-6y-Kontr
mını lıghtner
Savunma
4 veya 5 seviyesindeki zonlar için uygulanır. Genellikle ve daima şigan vardır. Çoğunlukla da yerin ilk rengi şigandır. Deklereye göre rakibin kuvvetli olduğu kesindir. Burada da lightner kontr öncelikleri geçerlidir.
Örneğin: 1x-3y-3z-Pas
                4z-Kontr
snapdragon
Cevapçı
Dördüncü Renk Kontru olarak da bilinir. 3 renk konuşulduğunda, 4üncü rengin 5' li olduğunu, faydalı puanlar bulunduğunu ve ortağa 2/3 kart fit olduğunu göstermek için kullanınır. Genellikle 3 seviyesinde uygulamanın iyi olmadığı kabul edilir.
Örneğin: 1x-2y-2z-Kontr
fısher lead dırectıng
Savunma
3 NT kontratına karşı minör atağı yapılması için kullanılır. Dr John W Fisher tarafından geliştirilmiştir. Stayman yapılmamışsa  atağını, staymana kontr atılmamışsa  atağını ister.
Örneğin: 1NT-Pas-3NT-Kontr    1NT-Pas-2-Pas
                                                         2-Pas-3NT-Kontr
equal level conversıon
Araya giren
Bir çeşit apel kontrudur. Kontr atanın ' si kısa olabilir.  kısa ise 5' li  vardır ve  2 cevabına 2 denir. Bu ekstra puan olduğunu göstermez, ' nin kısa olduğunu gösterir.
Örneğin: 1x-Kontr-Pas-2
                 Pas-2
strıpe-taıled ape
Her 2 ortak
Çizgili Kuyruklu Maymun Konturu da denir. Şilemin hemen hemen kesin olduğu durumlarda rakiplerin kontrlu oynamasını ve şilemi kaçırmasını sağlamak için kullanılır. Eğer sürkontur gelirse "çizgili kuyruklu maymun" gibi uzun renge kaçılır. İlk kez Sam Scaffidi ve John Lowenthal tarafından uygulanmıştır.
Örneğin: 1x-1y-2y-4y
                4NT-Pas-5x-Kontr
penalty
Her 2 ortak
Ceza Konturu da denir. Rakibi cezalandırmak ve daha fazla sayı kazanmak için kullanılır. 1 NT' ya atılan, zon puanı varken baraja atılan, daha önce negatif kontr atmamışken tekrar edilen renge atılan kontrlar cezadır. Genellikle ortağın attığı negatif kontr tutularak cezaya çevrilir.
Örneğin: 1NT-Kontr    3x-Kontr-Pas-Pas    1x-Pas-1NT-Pas
                                                                           2x-Kontr
 

Basit Squeeze

$
0
0
görsel. fotocommunity
*****
Bir eylemin ahlaklı sayılabilmesi için hiçbir çıkar taşımaması gerekir.
Kant
*****
Osmanlı’nın son sadrazamlarından Keçecizade İzzet Molla:
“Meşhurdur ki fısk ile olmaz cihan harap
Eyler onu müdahane-i aliman harap.”
*
Ülke, yoldan çıkanlar, sapkınlar yüzünden yıkılmaz.
Onu bilginlerin dalkavukluğu yıkar.
Prof. Dr. Rona Aybay, Cumhuriyet,  24.05.2012
*****
CESARETLENDİRMEK
Müzik öğretmenimiz kim bir şarkı çalıyor ya da söylüyor ve hata yapıyorsa, “Hataya aldırma devam et” anlamında bir işaret yapıyordu.
“Yalnızca yapın, çekinmeden, yanlış yapmaktan korkmayıp, yalnızca yapın” diyordu ve sonra da bu sözlerinin anlamını açıklıyordu:
“İnsanoğlu neyi nasıl yapacağını ancak yaparak bulur, yaparak öğrenir” diyordu. “Yanlış yapmaktan korkan insan hiçbir iş yapamaz, yalnızca hareketsiz durur. İnsan hata yaparak öğrenir. Yaptığı en başarılı işini ise, yanlış yapmaktan korkmadığı anında gerçekleştirir.”
*
Biz, böyle bir yaklaşımı daha önce hiç görmemiştik. Tüm okul yaşamımız boyunca öğretmenlerimiz ve büyük sınıflardaki ağabeylerimiz, ablalarımız hep, bizim yanlışlarımızı yüzümüze vurmakla ve onları düzeltmekle uğraşmışlardı. Hatasız bir yaşam sürmemiz, dersler sırasında hiç hata yapmamamız konusunda üzerimizde güçlü bir baskı vardı. Bu baskı nedeniyle ise bir şey yapmaktan, bir şey söylemekten çekiniyor, korkuyorduk. Fakat öğretmenimiz bize değişik bir şey söylüyordu:
İnsanın hata yapa yapa, hata yapmayı doğal kabul ederek doğru ve güzeli yapmayı öğreneceğinisöylüyordu.
*
Hiç unutmuyorum, son sınavda flütle bir parçayı çalıyordum ve hata yapmıştım. “Devam et” işareti yaptı. Yine  hata yaptım. Bize sağladığı tüm rahatlığa karşın iki damla yaş alnımdan süzüldü. Çalmaya devam ettim ve yine hata yaptım. Öğretmenim “Hata yapman önemli değil, geçeceksin, yeter ki yalnızca hata yapmaktan korkmadan çal” dedi. Parçayı baştan aldım ve hiç hatasız çaldım.

O andan sonra yaşamımda hata yapmaktan korkmuyorum. Hata yaptığım zaman küçük görülmekten, başkalarının olumsuz düşüncelerinden etkilenmiyorum.
Yaşamınızın bir anında sizi hatalarınızla barıştıracak öğretmenlerle karşılaşmanızı dilerim.
“denizce”
*****

SEVGİNİN ÖNÜNDE
Bütün insanları dostun bil, kardeşin bil kızım
Sevincin ürünüdür insan, nefretin değil
Zulmün önünde dimdik tut onurunu
Sevginin önünde eğil kızım .
Ataol BEHRAMOĞLU
****
BASİT SQUEEZE

Skuiz, siz alıcı lövelerinizi çekerken en az bir defans oyuncusunun diğer renklerdeki durdurucularını saklayamaması yüzünden alıcı olmayan kartlarınızın alıcı hale gelmesi durumudur. Birçok çeşidi olan bu tekniğin temeli “Basit Skuiz”dir. Sadece bir rakibin sıkışıp defos yapamaması mantığı üzerine kurulan tekniğin gerçekleşmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartlar için örnek bir el:

 Güney 6NT oynuyor ve Batı Trefl 9’lu atak ediyor. Deklaranın Karo Ası çıktıktan sonra hazır 11 lövesi var. 12.löve için olasılıklar Körün 3-3 dağılması ve AR Pik çekince Damın düşmesi. Bir olasılık daha var. Eğer Körler 3-3 değilse ve Dam Pik iki turda düşmüyorsa, hem Dam Pike hem de uzun Körlere aynı oyuncu sahip olabilir ve eğer öyleyse biz alıcılarımızı oynadığımızda bu oyuncu saklamak zorunda olduğu bu kartlardan bir tanesi defos etmek zorunda kalır.
*         
Deklaran Trefl atağını alır ve Karo Asını çıkartır. El tekrar kendisine geldiğinde iki büyük Pik onörünü çeker. Böylece Dam Pikin düşüp düşmediğini kontrol eder. Dam düşmese bile Vale Pik daha sonra yapılabilecek Dam Pik defosu için artık bir “Tehdit Kartı” olmuştur. Deklaran daha sonra As ve Rua Körü sonra da minördeki alıcılarını çeker. Oyun sonu şu şekle dönüşmüştür:

Güney son minör alıcısı olan Vale Karoyu çektiğinde yerden işe yaramayan Pik 8’lisini atar. Bu lövede Doğu skuiz olmuştur. Eğer Pik Damı defos ederse Vale Pik, Kör defos ederse yerdeki 8’li Kör 12.löve olacaktır. Skuiz gerçekleşti çünkü hem elde hem de yerde bulunan iki tehdit rengini birden aynı defans oyuncusu durduruyor. Skuiz kartı oynandığında bu durdurucuların bir tanesi defos edilmek zorunda kalıyor.
*
Hemen hemen her skuiz elinde olması gerekenler:
-Skuiz kartı (Vale Karo) – o alıcı oynandığında bir defans oyuncusu iki durdurucusunu birden saklayamıyor.
-Tek kartlı bir tehdit rengi (Vale Pik) – defans oyuncusunun saklamak zorunda olduğu tehdit renklerinden biri
-İki kartlı bir tehdit rengi (Dam ve 8’li Kör) – tek kartlı tehdit rengini kesen defans oyuncusunun bu tehdit rengini de kestiğini umuyorsunuz.
*
Şartlar yerine geldiğinde skuiz tekniğinin gerçekleşebilmesi için deklaranın bir tanesi hariç bütün alıcılarını oynamış olması gerekiyor. Başka bir deyişle kaç lövelik bir kontrat oynuyorsanız verebileceğiniz en fazla sayıda löveyi skuiz kartını oynamadan önce vermeniz gerekiyor. Buna “Hesabı Düzeltmek” denir. Her skuizin hesap düzelterek yapılmaz. El vermeden de yapılan skuizler vardır.


Güney 6NT oynuyor ve Batı Rua Trefl atak ediyor. Yine 11 hazır löve var ve bu sefer 11 löveyi el vermeden çekebiliyoruz. 12.löve için Kör ya da Karonun 3-3 dağılması yetiyor. Artık diğer ihtimali de düşünebiliriz. Eğer hem Karoyu hem de Körü aynı rakip durduruyorsa onu skuiz edebiliriz. Tehdit kartları eldeki 7’i Kör ve yerdeki 8’li Karo. Skuiz kartımız da eldeki son Pik olacak. Skuiz kartının olduğu tarafta tek kartlı tehdit rengi yani Kör, diğer tarafta da iki kartlı tehdit rengi yani Karo kalmalı. Planımız oldukça iyi ama mükemmel değil. Bütün bu skuiz planının gerçekleşebilmesi için hesabı düzeltmeliyiz. 12 lövelik bir kontrat oynadığımıza göre rakibe bir el vermeliyiz. Bu da atak rengini boşlayarak gerçekleştirilebilir.
*         
İlk Trefli almıyoruz ve devamını As ile kazanıyoruz. ARD Kör ile AD Karoyu çekiyoruz. Daha sonra üç tur Pik oynayıp şu duruma geliyoruz:


Skuiz kartı olan Piki oynayıp yerden işe yaramaz Trefli atınca Doğu’nun atacak kartı kalmıyor.
*
Birçok skuiz çeşidi vardır. Double skuiz, triple skuiz, tek renk skuizi, criss-cross skuiz, kozlu skuiz bunlardan sadece birkaçı. Bütün skuiz çeşitlerini öğrenmek oldukça zor. Bu konu çok karmaşık gibi görünse de bilmeniz gereken en önemli nokta “son kozunuzu çekmekten korkmayın”. Aynı şey sanzatu kontratlarında da geçerlidir. Uzun renginizin bütün alıcılarını çekmek rakipler için büyük baskı yaratır ve bunun sonucunda ne kadar çok hata yaptıklarına inanamazsınız.
Erdinç  ERBİL

Şilem

$
0
0
Brecht bir gün Hitler’e ses çıkarmayan sanatçılara seslenir: “Sizler, şu an batmakta olan geminin duvarlarına çiçek resimleri yapıyorsunuz ve bunun da adına sanat diyorsunuz!”
*****
Sahip olduklarınız ne kadar çoksa,
siz o kadar azsınız.
Karl Marx
*****
ERKEN KALKMAK
  "Vücudumuzun biyolojik saatine uygun hareket etmeli, uykumuzu doğanın ahengine göre ayarlamalıyız.   

 IOWA Üniversitesi'ndeki bilim adamları, yaptıkları araştırmalarda, erken kalkanların, geç kalkanlara göre daha keyifli olduklarını saptadılar.  Ayrıca vücut ısısı ve dikkat ölçümlerine göre bir grup insanın uykusunu inceleyen bilim adamları, erken kalkanların bütün vücut faaliyetlerinin yaklaşık iki saat önce devreye girdiğini saptadılar. Bunun da onların yaşayışlarına olumlu etki ederek, ERKENCİLERİN daha mutlu ve keyifli olmasını sağladığını gözlemlediler."  
'Yeşim Başaran - denizce'
****
RÜZGÂR BİZİ GÖTÜRECEK
küçücük gecemde benim, ne yazık
rüzgârın yapraklarla buluşması var
küçücük gecemde benim yıkım korkusu var

*
dinle
karanlığın esintisini duyuyor musun?
bakıyorum elgince ben bu mutluluğa
bağımlısıyım ben kendi umutsuzluğumun

*
dinle
karanlığın esintisini duyuyor musun?
şimdi bir şeyler geçiyor geceden
ay kızıldır ve allak bullak
ve her an yıkılma korkusundaki bu damda
bulutlar sanki, yaslı yığınlar misali
yağış anını bekliyorlar

*
bir an
ve sonrasında hiç.
bu pencerenin arkasında gece titremede
ve yeryüzü giderek durmada
bu pencerenin arkasında bir bilinmez
seni ve beni merak ediyor
ey baştan aşağı yeşil!
yakıcı anılar gibi ellerini,
bırak benim aşık ellerime
ve dudaklarını
varlığın sıcak duygusunu
benim sevdalı dudaklarımın okşayışına bırak
rüzgâr bizi götürecek
rüzgâr bizi götürecek.
Furuğ Ferruhzad

*****
SANZATU   ŞİLEMLERİ
Ortaklar arasında  toplam puan olarak şilem veya grandşilem oynama olasılığı
varsa, ortak  koz fiti  oluşamamışsa, 6 veya 7 Sanzatu  araştırmaları yapılır.
Bu ortak güç,  kantitatif- şilem için davet olabileceği gibi, ortak koz fiti
olmamasına karşın, 4 seviyesinde soran cue bidlerle kontrol yapılır,
sonrasında 4NT ile as sorulur.
*
Örnekler:
eliniz                     siz                                               ortağınız
♠ ARX                    --                                                    1H
 DX                      2C                                                  2H
 AV10X                3H(kör fiti)                                   3NT(dengeli)
♣. RDXX               4C(kontrol, soran cue bid)        4D(Karo kontrolü)
                              4NT(kör üzerinden key sorusu)  5H(2 Key, dam yok)
                              6NT                                                Pas
   
Ortağınız 1 körle açıyor. Dengeli bir el ve 19 puanınız var. Şilem olasılığını düşündünüz. Kör renginin 2 kart olması dezavantaj olarak görünse de,
dam  kör kilit  olarak duruyor. Deklarelerin seyri (3NT deklaresi),  Körün 6 kart
olmadığını gösteriyor. Dışarıda 1 key-kart var ve bu key-kart kör renginin
dışındaysa, körde de vale yoksa ve kör partaj (rakipte 3-3 dağılmamışsa) 6 kör
batar. Körler çalışırsa, bu elin 6 Kör veya 6 NT olması gerekir. Elimiz dengeli,
ortağımız da dengeli bir el, RUA KARO ve 2 KEY-KART verdi.
12 lövenin 6 NT olarak oynanmasında yarar var. Ortağın eli:
♠ XX                       Ortağınızın 13 puanı, dengeli bir eli ve 5 kart
♥ ARXXX                körü var. 2pik, 3 kör, 4 karo, 3 trefl = 12 löve
♦ RDX                     ile şilem sanzatu yapabiliyor. Kör partaj değilse 6H batar.
♣ V10X                  
**
♠ RXX             
 AV10XX       
 AXX              
♣ VX                
1 Kör diye oyunu açtınız. Ortağınız 2 karo dedi. 13 puanınız ve 3 kart
karonuz var. Oynadığınız sistem gereği, 3 karo diyemezsiniz.
3 karo derseniz, 4 kart karo ve iyi bir el göstermiş olursunuz. Dengeli eliniz
var  ama 2 NT derseniz, 16-17 puanlı, dengeli el göstermiş olursunuz. Zorunlu
olarak 2 Kör diyorsunuz. Ortağınız 2 NT diyor. Bu 2 NT limite bir el (11-12 puan) göstermez. Forsing deklaredir ve el tarifi ister. Artık 3 kart Karo tutuşunuzu gösterebilirsiniz. Ortağınızın 4C (kontrol) deklaresine 4D diyorsunuz.
Ortağınızın 4H kontrol cue-bidine de 4 S kontrolü gösteriyorsunuz. 
Ortağın sorduğu 4 NT (karo üzerinden key-kart sorusuna) 5H(2 adet, koz dam yok)  cevabını veriyorsunuz.
siz                     ortağınız
1H                        2D
2H                        2NT(forsing)
3D                       4C(kontrol)
4D(A veya R)     4H(kontrol)
4S(kontrol)         4NT
5H5                     S(?)
5NT(zorunlu)      Pas
Not: 4 C deklaresini, gereksiz görmek mümkün. Ancak  şilem öncesi koz
kalitesini test etmek yararlıdır.
işte ortağınızın eli:               
♠ ADX                         
 RX                            
 RVXXX                    
♣ RD10                        
                                        
Ortağınızın 18 puanı ve  5 kart karosu, kaliteli bir eli var. Şileme gitme isteği yadırganmamalı. Karo üzerinden key-kart sorduğunda  siz, 2 key-kart var ama
koz Dam yok dediniz. Bir üstü ile, yani 5S ile ortağınız ne soruyor olabilir?
Koz dam soramaz, çünkü zaten yok dediniz, Rua sorusu olamaz. Rua sorusu
5NT ile yapılıyor. Koz damı olmadığı halde, böyle bir soru  5 NT de kalabilmek
için yapılıyor olmalıdır. Gerçekte  ŞİLEME GİDERKEN BİR KEY-KART VE KOZ
DAMI DIŞARIDA İSE (çok özel eller hariç) ŞİLEME GİTMEMELİYİZ. Deklare
5 karoyu da geçtiğinden, ancak 5 NT de durma olanağı var, 5 Sanzatu oynanacak.
*
1 Sanzatu açışına 4 NT deklaresi kantitatiftir. Ortağınızın 1 NT açışına 4 NT söyleyebilmek için, toplam 32 puanınız olmalı. Ortağınız ve siz dengeli,
5 kartlı renk bulunmamalı. Ortağınızda da 5 kartlı bir renk yoksa, 32 puanla
bile işiniz zor demektir. O halde  toplam puanı böyle  olan elleri, kantitatif
deklare ile teklif etmek gerekir. Teklif kabul edilirse, elde 3 As olma durumu
istisna (Kantitatif teklifi kabul edecek ve elinizde 3 As varsa  6 NT söylemenizde
bir sakınca yoktur.) genel As cevabı verilir. Yani, 5 D=1, 5H=2 gibi.
“yusuf ziya serifoglu”

Zayıf Sanzatu

$
0
0
Affet ama unutma, yoksa tekrar yaralanırsın.
Affetmek bakış açını değiştirir, unutmak ise aldığın dersi kaybettirir.
Paulo Coelho
*****
ŞIMARIKLIK
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz
Önder Gazetesi   15.03.2010
          
Şımarıklık tüm topluma zarar veriyor, şımarıklık bir “sağlık sorunudur.”
          
Şımarıklık, çocuklarda da yetişkinlerde de  görülür;  insan hayatını psikolojik ve bedensel olarak tehlikeye atar.  Örneğin trafikte  şımarık bir sürücü abartılı hareketleriyle herkes için bir tehlikedir.
           
Şımarık insanlar için kendi keyfi, istediği gibi davranması her şeyden önemlidir. Diğer insanların tek görevi onun istediği gibi davranarak onu mutlu etmektir.  Başkalarının önemi yoktur.  Aksidir, ukaladır, alaycıdır. İlgi çekmek için yüksek sesle konuşur, küfür eder, abartılı el kol hareketleri yapar.  Kurallara uymaz, onun için işbirliği demek, başkalarına emretmek, onlara istediğini yaptırmak demektir. Sorumluluk kabul etmez, hataları karşısındakine yükler, hep haklıdır, saygı göstermez ve hak etmediği taleplerde bulunur. Gücü yeterse saldırabilir, emri altındakileri ezer.
           
Şımarık insan mutsuzdur, çevresine de mutsuzluk saçar. Asıl sorun kişinin kendi sınırlarını bilmemesinden kaynaklanmaktadır.
        
Toplumun ve bireyin zarar görmemesi açısından bir yakının, sözü dinlenen bir büyüğün,  baş başa bir ortamda uygun bir dille bu davranışın yanlışlığını, sonuçlarını ve çözümünü göstermesi yararlı olacaktır.
*****
YILDIZ IŞIĞI, YILDIZ IŞILTISI

Yıldız hoş bir nafaka verecek,
Neyim ben ki seçecek?
Ah, günah çıkartan bir ruh mu olacak,
Küçük tokalı ayakkabılar mı ancak?
Bir alyans mı dilemeli
Işıltılı ve zarif ve değirmi,
Ya da rica mı etsem örtüsünü göndermeni
Yeni bellenmiş bir höyüğün?
Zarif ışıltı, altın mı
İstesem yoksa yüzen gemiler mi,
Yoksa her daim lânet mi okusam
Bir çift yalancı dudağa?
İster salın alçakta istersen yüksekte,
İster sön istersen yan sıcacık;
Tek dileğimi söylemeye cesaretim yok-
Onu bana bağışlamandan korkarım.

Dorothy Parker (1893-1967, ABD)
Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****
ZAYIF SANZATU

10-12   OP  ile  Zayıf  NT 1. ve 2. 3. pozisyonda zonsuzken kullanılır, ( diğer durumlarda 15-17 )  Zayıf Nt açanda 6 kart minör, 5 kart major, veya  5422 ( major 4 kart)  olabilir. 
ZAYIF SANZATU KULLANIRKEN SANZATU REBİDLERİ:
 1m - 1M
 1NT     =  13-16 OP
 2NT    =   17-19  OP
1 NT AÇIŞINA CEVAPLAR
1N         2C   zona kadar forsing
              2D   Davet elleri
              2H   5H 0-13 OP 
              2S   5S 0-13 OP 
              2N    3S'e transfer, tek renkli herhangi el blokatif
                          veya  kuvvetli herhangi bir tek renkli o renkten keykart  sormak  için 
              3C   İki renkli minöre dayalı blokatif el.
              3D    5-5 major herhangi kuvvette ( major seç, açan 3major veya 4 major     diyebilir, cevapçı sonra KK sorabilir)
              3H     Davet 6 kart
              3S     Davet 6 kart
              3N     oynamak için
              4C   İki renkli minöre dayalı blokatif el
              4D    5-5 major, zon seç
              4M    oynamak için
1NT  -  2D   SEKANSI 
1N         2D
  ?
2H          4'lüH,  4lü P olabilir, min el, 5'li H kötü el olabilir
2S          4'lüS, min el, 5'li Skötü el olabilir.
2N          4 kart major yok, min el
3C          max el, 4 kart major var
3D          max el, 4 kart major yok,( 5-3 major fiti için )
3H          5 kör 
3S          5S 
3N          3N oynamak isteyen el
1 NT – 2 MAJOR SEKANSI
1N       2Major
  ?    
4 kart min ile 3Major
4 kart max ile 2NT
3 kart max ile herhangi RENK
3 kart min ile pas.
2 kart ile pas

1 NT – 2 MAJOR SEKANSINDA RAKİP KONUŞURSA
1N    P       2H         2S    
2NT    =   4 kart fit max                                                      
3H      =  4 kart fit min                                                

Yeni renk  =  3 kart tutuş, iyi 4'lü veya 5li renk                                      
Kontr        = 3 kart tutuş, max ( defansif el)    

Yer darlığı olursa,   1NT   2 H    3D   ?        ( kontr  = 3 kart, 3H= 4 kart) gösterir.                          
Rakip renkle araya girdiğinde Lebensohl geçerlidir. 4 Majorler oynamak için.
 1N    P       2H        Kontr

Sürkontr = 3 kart tutuş ,defansif  el, max  
2NT         = 4 kart max
3H           = 4 kart fit  min
Yeni renk =  3 kart tutuş,  iyi dörtlü veya5'li renk 

1 NT 2 TREFL SEKANSI
1N – 2C
 ?

2D      -  4+  H
2H      -  4+  S
2S      -  44 - 54 minör elleri
2N      -  5+ C
3C      -  5+ D
3D      -  3 4 3 3
3H      -  4 3 3 3
3S      -  3 3 3 4
3N       -  3 3 4 3

1NT  -   kuvvetli eller (zon-şilem)  2C ile soruştumaya geçilir. Gelen yanıta bir üst step(röle) soruşturma devam eder. Genelde Açan transfer konuşmaları yapar.
Son 4 step yine transferli, 4333 elleri anlatmak için kullanılır.
Yalnızca 2S yanıtı transfer değildir ve minörleri gösterir. 
Açanın majörü var
1NT – 2 Trefl                       1NT – 2 Trefl
2 Karo                                  2 Kör
Sekansları enaz 4 kart major içeren 4432, 5332 veya 4Major-5Minör-22  eller olabilir.  
5Major-4minör-2-2 eller  ile Nt açmıyoruz.
   
1N – 2C
2D - 2H  
2S       4 S
2N       4+ C
3C       4+ D
3D       5 D (büyük kısa)
3H       5 H (orta kısa)
3S       5 H küçük kısa 
1N    2C
2H    2S
2N    4+ trefl
3C    4+ karo
3D    5233
3H    5323
3S    5332

1N -  2C
2D  - 2H
2S  - 2N
3C     Büyük kısa 4 4 2 3
3D     Küçük kısa 4 4 3 2
1N – 2C
2D – 2H
2N – 3C
3D -   2 4 2 5
3H -   2 4 3 4 Büyük kısa
3S -   3 4 2 4 Küçük kısa 
1N – 2C
2D – 2H
3C – 3D
3H -   2 4 5 2
3S -   2 4 4 3 Büyük kısa
3N -   3 4 4 2 Küçük kısa

1N   2C    
1N – 2C
2S - 2N
D       5D-4C-2-2
3D        5C-4D-2-2
3H        2 3 4 4    büyük kısa
3S        3 2 4 4    küçük kısa

1N – 2C
2N – 3C
3D       2 3 3 5
3H       3 2 3 5
3S       3 3 2 5
3N       2 2 3 6
cevapçının 4C'i  trefl üzerinden KK as sorusu

1N – 2C
3C – 3D
3H        2 3 5 3
3S        3 2 5 3
3N        3 3 5 2
4C        2 2 6 3
cevapçının 4D'su karo üzerinden KK as sorusu
Nt açan minörlerle ilgili konuşma yaptığında cevapçı 5'li majoru olan ellerle majorunu okur, soruşturmaya devam etmez.
CEVAPÇININ İLERİ KONUŞMALARI:
a. Cevapçının 2 seviyesinde veya sıçramadan 3 seviyesinde veya yeni renkten veya ortağın renginden sıçrıyarak 3 seviyesinde röleden çıkması doğal konuşmadır.
b. Cevapçının zon konuşmaları (3NT, 4Major, 5Minör) her zaman oynamak içindir.
c. Sıçramalı veya sıçramasız  4 ve 4Karo her zaman O RENKTEN KK sorusudur.(Major şilemlerinde ya 4Nt ile as sorulur, veya 4 ve 4Karo İLE YALANCI KKYAPILIR.
1N                  2C
3D ( 3433 )     3H  körler
                       3S  pikler
                       4C   trefler KK
                       4D  karolar KK
1N       2C
3S  (3334) 
                      4CTrefl üzerinden
                      4D  Karo üzerinden
                      4M oynamak için 
 
1N    2C
2D    2H
3C    4D    Karo üzerinden kk
1N              2C
2D              2H
3C              3D
3S ( 2443)  4C     Trefl üzerinden kk
                   4D     Karo üzerinden kk
 
1N   2C
2D   2H
3D   3H koz kör,  açan cue-bid eder veya kötü elle 4H der.
        3S  koz pik, açan cue-bid eder veya kötü elle 4H der.
        
1N  -     2N   sekansı
3      Pas    trefler blokatif
                        3D    karolar blokatif 
                        3H    "
                        3S  "
                        4C  Trefl üzerinden KK
                        4D   Karo üzerinden KK
                        4H   Kör üzerinden KK
                        4S   Pik üzerinden KK

Koza Destek Kontur ve Sürkonturları

$
0
0
Abraham Lincoln:
Eğer bir ağacı kesmek için bir saatim olsaydı,
ilk kırk beş dakikada sadece baltamı bilerdim.
*****
Amerika’da James Randi isimli illüzyonist,
doğaüstü güçleri olanlara ve bunları tekrarlanabilir deneylerle ispatlayana
1 milyon Dolar para ödülü vereceğini söylüyor.
Yıllardır bu ödülü alabilen yok.
*****
BİR HANIMEFENDİNİN EL YAZISI ÜZERİNE

Sakin tabiatını gösterir onun düzgün satırları;
Çehresi kadar cilalı ve giysisi kadar derli toplu;
Kararı kadar sağlam, havası kadar rahat;
Yanlışsız ama özgür  ve usule uygun fakat dürüst:
Ve aynı görkemler yöneltir kalemini onun
Halini ve tavrını şekillendiren ve adımlarını yönlendiren.

Anna Laetitia Barbauld (1743-1825)
Çeviren: Vehbi Taşar
*****
FİLOZOFLARA GÖRE İNSAN NEDİR?

Konfüçyus : insan, öğrenen hayvandır.
Thales         : insan, araştıran hayvandır.
Sofistler      : insan, kazanan hayvandır.
Sokrates     : insan, sorgulayan hayvandır.
Platon         : insan, toplumsal hayvandır.
Aristo          : insan, düşünen hayvandır.
Septikler     : insan, şüpheci hayvandır.
Stoikler       : insan, her şeye alışan hayvandır.
Heraklıetos: insan, tartışan hayvandır.
J.Locke       : insan, deneyen hayvandır.
J.Dewey      : insan, çıkarını düşünen hayvandır.
Kant            : insan, eleştiren hayvandır.
Descartes   : insan, konuşan hayvandır.
Hegel          : insan, sistematik hayvandır.
Gazali         : insan, tutarsız bir hayvandır.
Camus        : insan, itiraz eden hayvandır.
K. Popper   : insan, yalanlayan bir hayvandır.
T.Khunn     : insan, teori kuran bir hayvandır.
K. Marx       : insan, mücadeleci bir hayvandır.
E. Fromm    : insan, seven bir hayvandır.
H. Bergson : insan, araç yapan bir hayvandır.
Nıetzsche   : insan, düpedüz hayvandır.
Sorgulayan

*****
KOZA DESTEK KONTUR VE SÜR KONTURLARI
                                                                               
(SUPPORT DOUBLES & REDOUBLES)
Eric Rodwell tarafından yaratılmıştır.
Siz oyun açıyorsunuz, ortak 1 seviyesinde yeni renk söylüyor.
( İkinci el konuşmuş olsun ya da olmasın. )
Şimdi sağınız, ortağın söylediği rengin ikisini geçmeyen bir deklare verirse siz,
kontur ile üçlü koz fitini,
normal tutuş ile dörtlü koz fitini göstermişoluyorsunuz.
Destek konturu:(Support Double)
Örnek:
1D   -Pass     -1H     -2C      -Double (Üçlü H tutuşu/Support Double)
1D   -Pass     -1H     -2C      -2H (Dörtlü H tutuşu)

Destek Sür-konturu:(Support Redouble)
Örnek:
1D    -Pass     -1S      -Double     -Redouble  (Üçlü S tutuşu/Support Redouble)
1D    -Pass     -1S      -Double    -2S (Dörtlü
S
 tutuşu)

Destek konturu atan, elinin gücü hakkında hiçbir mesaj vermiyor fakat bunun gizli bir avantajı var. Oyun açana konuşma sırası mutlaka gelecek.Çünkü  partneri, kontur veya sür-kontur üzerine pas geçemez.

Destek konturu oynamakla ceza konturu opsiyonunu kaybedersiniz fakat kazancın yanında bu düşük bir bedeldir.
Cevapçı, ortaklıklarının toplam koz adedini bilince,nihai kontrata sağlıklı bir şekilde karar verebilir.
A. DESTEK KONTURU, ortağınızın rengi sadece majörken kullanılır.
B. Ortağınızın, konuştuğu majör renkte 5 veya daha fazla kart gösterdiğini   
    biliyorsanız, destek konturu geçersizdir.
C. Eğer rakibin deklaresi 2 H’den büyük ise, DESTEK KONTURU geçersizdir ve
    atılan kontur CEZADIR.

Guillemard Manevrası

$
0
0
Sana nasıl davranmalarını istersen,
sen de başkalarına öyle davran.
Fakat ilk iyi davranışı sen yap.
David Hume
*****
Güç,
fiziki kapasiteden değil,
boyun eğmeyen iradeden gelir.
Gandhi
*****
HAVAİ  FİŞEK  İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞINI TEHDİT  EDİYOR

Yapılan araştırmalar; düğün, sevinç, yıl dönümü kutlamalarında atılan havai fişeklerin insanları ve hayvanları ciddi manada etkilediğini ortaya çıkardı. Fişek dumanındaki metalik parçacıklar ve kimyasallar astım hastalarının durumunu kötüleştiriyor. Hammaddeleri nedeniyle ciddi sağlık riskleri taşıyan havai fişekler, sesi ve ışığıyla da kuşların ve balıkların dengesini bozuyor.

IDAEA-CSIC (Çevre İnceleme ve Su Araştırmaları Enstitüsü) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, havai fişek dumanındaki metalik parçacıklar özellikle astım hastaları için bir sağlık riski teşkil ediyor. Havai fişekler sadece insanların değil hayvanların da doğal dengesini bozuyor.

Araştırmayı yürüten Çevre İnceleme ve Su Araştırmaları Enstitüsü ekibinin başı Teresa Moreno, toksikoloji araştırması sonucu havai fişeklerin dumanındaki metalik parçacıkların pek çoğunun biyoreaktif olduğunu ve insan sağlığını etkileyebileceğini tespit ettiklerini belirtiyor. Havai fişeklerin farklı renk ve efektleri, baruta metal ekleyerek elde ediliyor. Havai fişekler fırlatıldığında yoğun bir duman çıkarıyor ve akciğere solunabilecek kadar küçük metalik parçacıkları serbest bırakıyor. Moreno, bunun bir sağlık riski oluşturduğunu ve astım ya da kalp-damar sorunları olan kişiler için etkisinin çok daha şiddetli olabileceğini belirtiyor. Bunların sağlıklı insanlar üzerindeki etkisi ise henüz bilinmiyor fakat bu dumanda yer alan yüksek seviyede metalik parçacıkların solunumunun yılda sadece birkaç kez maruz kalınsa bile sağlık açısından tehlikeli olduğu kabul ediliyor.

Moreno, şehirlerde yaşayanların, egzoz, baca ve sigara dumanından yayılan zehirli parçacıklardan önemli miktarda soluduğunu ve havai fişeklerin sebep olduğu yoğun dumanın durumu daha da kötüleştirdiğini belirtiyor. Araştırmacılara göre bu durum, sigara dumanının solunmasına benziyor. Ne kadar az dumana maruz kalırsanız sağlığınıza etkisi de o kadar oluyor. En iyi çözüm ise dumanı solumaktan özellikle kaçınmak.
HAVAİ FİŞEĞİN HAMMADDELERİ  CİDDİ SAĞLIK RİSKLERİ TAŞIYOR
Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Ali Erdoğan, Araştırma Görevlisi Hakan Karaardıç, Mustafa Yavuz ve Leyla Özkan Karaardıç'ın havai fişeklerin etkileri üzerine yaptığı araştırmaya göre ise, havai fişekler potasyum nitrat, potasyum klorat, potasyum perklorat, sülfür, manganez, demir tozları, strontiyum nitrat ve baryum nitrat gibi kimyasallar içeriyor. Havai fişek kullanılmasıyla çevre kirliliğine yol açan sülfür dioksit, karbondioksit, karbon monoksit, asılı
partiküller gibi maddeler ile alüminyum, manganez ve kadmiyum gibi bazı metaller serbest kalıyor. Bu maddeler ise ciddi sağlık riskleri ortaya çıkarıyor. Bununla birlikte, renkli havai fişeklerin kullanılması güçlü ve zararlı oksitlenme ajanı olan ozonu yer seviyesinde meydana getirebiliyor.
KURT ULUMASI 30 DESİBEL, HAVAİ FİŞEK 170 DESİBEL
Havai fişeklerin hava kirliliğine ve insan sağlığına olumsuz etkileriyle birlikte diğer canlılar üzerine de farklı etkilerinin olduğunu söyleyen Prof Ali Erdoğan, "Doğada her şey ve her durum birbiriyle bağlantılı bir uyum içerisindedir. Bir ormanda bir kurt ulurken diğer memeliler susarlar, bir şahin veya bir kartal uçup çığlıklar atmaya başlayınca ormanı bir sessizlik kaplar. Böylelikle doğal ormanlarda ortalama gürültü 20-30 dB seviyesindedir. Oysa bir havai fişek patladığında ortalama 120-170 dB
gürültü oluşmaktadır. Bu en gürültülü doğal ekosistemler için bile oldukça yüksek bir değerdir. Özellikle göçmen kuşlar bu aktivitelerden belirgin bir şekilde etkilenmektedir. Göçmen kuşların büyük çoğunluğu göç hareketini gece gerçekleştirmektedirler." dedi.
"KUŞLAR GÖÇ YOLLARINI ŞAŞIRIYOR"
Havai fişek aktiviteleri ile meydana gelen patlamaların ve farklı ışıkların bu alanlardan geçen kuşları önemli oranda şaşırttığının altını çizen Ali Erdoğan, "Patlamalarda açığa çıkan yüksek ses, davranış değişiklikleri meydana getirerek rotalarından sapmalarına neden olabilir. Yine patlamalarda açığa çıkan olağandışı ışıklar da benzer şekillerde rota değişikliklerine neden olabilir. Bu değişiklikler, kışlama alanlarına ya da üreme alanlarına ulaşmalarını engelleyecektir. Ayrıca, stresli göç hareketi
esnasında karşılaştıkları bu anormal olaylar hayvanlara aşırı stres yükleyecektir. Metabolik aktivitelerin çok yüksek olduğu göç hareketi esnasında karşılaştıkları bu anormal streslenme ani ölümlere neden olabilir. Diğer yandan patlamalarda açığa çıkan farklı ve şiddetli ışıklar geçici görme kaybına ya da ani yön değişikliklerine de neden olacaktır. Bundan dolayı da karşılarına çıkacak engelleri göremeyeceklerinden çarpmalara ve ölümlere neden olabilir. Bununla birlikte, üreyen türler de bu
aktivitelerden benzer şekilde etkilenecektir. Üreme, eş seçimi, kur davranışları, yuva yapımı, yumurtlama, kuluçkaya yatma, yavru çıkışları, yavru beslenmesi, yavru uçuşları olayları dizinidir ve uzun bir süreçte gerçekleşmektedir." diye konuştu.
"FAZLA IŞIK BALIKLARI DA ŞAŞIRTIYOR"
Ali Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Havai fişek patlamalarıyla ortaya çıkan gürültünün yanında, en önemli yan etkilerinden biri de gecenin anlamlı karanlığını aniden bozan yüksek ışık demetleridir. Canlılığın gelişimi süresince belirli bir periyotta ışıklı ve karanlık zamanlar birbirini izlemiş ve dolayısıyla yaşam buna adapte olmuştur. Birçok tür yüksek ışık şiddetinden önemli oranda etkilenmektedir. Levrek, kefal gibi balıkların larvaları ışık görmemeleri gereken dönemde yoğun ışığa maruz kalırlarsa strese girer. Yüksek ışık, balık yavrularında gelişim bozukluklarından ölümlere kadar varan bulguların en önemli nedenleri arasındadır."
Editör:Nilüfer Çelik
*****
AYDAKİ PALYAÇO

Gözyaşlarım sessiz sürüklenmeleri gibidir
Bir kaç büyülü gülden petallerin,
Ve bütün kederlerim yarığından akar
Hatırlanmayan karların ve göklerin.

Sanırım, değmiş olsaydım yeryüzüne,
Parçalanacaktı;
O kadar acıklı ve güzeldir,
O kadar ürkek bir rüyâ gibi.
Dylan Thomas

*****
GUİLLEMARD  MANEVRASI
Bir rengin dördüncü turuna yerden ancak küçük çakabiliyorsanız :
1.O rengin ilk kağıdı bağışlanır,
2. Sonra iki tur koz çekilir,
3. Daha sonra yan rengi kısa olan tarafta koz kalmadığını umarak AR çekilir,
4. Dördüncü kağıda çakılır. Buna “Guillemard  Manevrası” denir.

Nasıl Oynamalı?
Zonda
Dağıtan: Güney
Atak: Karo rua
Güney    Batı      Kuzey     Doğu
1♠            Pas       1NT         Pas
3♥            Pas       3♠            Pas
4♠            Pas       Pas         Pas
Batı karo ruasını çıkar, karo ası ve karo onlusuyla devam eder. Doğu uyar.
İki karo verdiniz diğer kayıplarınız kördendir.  Körler 3-3 ise sorun yoktur, 4-2 dağılımı varsaymalı dördüncü körü bir yere kaçamayacağınıza göre yere çaktırmayı düşünmelisiniz. Ancak bir sorun vardır, yerdeki kozlar küçüktür ve biri üste çakabilir.

Çözüm şudur: Bir rengin dördüncü turuna yerden ancak küçük çakabiliyorsanız, o rengin ilk kağıdını bağışlamak, sonra iki tur koz çekmek ve daha sonra da yan rengi kısa olan tarafta koz kalmadığını umarak AR çekmek, sonunda da dördüncü kağıda çakmak gerekir.  (Guillemard Manevrası)
“Edwin B. Kantar, Bricinizi Sınayınız”

Çıkışlar ve Sinyaller

$
0
0
Ruhunu kaybeden.
dünyayı kazansa ne çıkar.
Victor Hugo
*****
DOST BİRİKTİRMEK
İnsan, biriktiren varlık...
Şan şöhret biriktiriyor...
Süper zenginse boğazda villa biriktiriyor. Tablo biriktiriyor.
Repoda para, kasalarda naftalin kokulu döviz, antika biriktiriyor.
Gençse plak, kaset, cd biriktiriyor.
Yorgun bir ihtiyarsa namaz niyaz biriktiriyor.
*
Bazıları da Kuledibi'nde Çukurcuma'ya, Üsküdar'da Eskiciler Çarşısı'na, Unkapanı'nda Horhor'a gidip; antika lambalar, cam şişeler, eski koltuklar, tesbihler, tombaklar biriktiriyor.
Alimse kitap biriktiriyor.
Cahilse kin biriktiriyor...
Dost biriktirmeyi içimizde kaç kişi deniyor?


İnsan birçok kişiyle mükemmel dost olamaz, tıpkı aynı zamanda birçok kişiye aşık olamayacağı gibi...
Fakat cinnete düştük. Dost biriktirmeyi unuttuk.
Ebru Esin, Denizce
*****
CAZ
Doğaçlama çalan bir caz grubu, açık şekilde bir senfoni orkestrasından farklıdır çünkü genel olarak her üye kendisini, istediği gibi özgürce ifade eder. Fakat bunu diğer müzisyenlerin kendilerini ifade etme performanslarını kavrayıcı bir duyarlılıkla gerçekleştirir.

Biçimlendirdikleri karmaşık uyum, ortak bir partisyona dayanarak çalmaktan değil, her müzisyene ait özgür müzikal ifadenin diğerlerinin özgür ifadesi için de bir kaynak oluşturmasından gelir. Her bir çalgıcı müzikal olarak daha belagatli ve etkileyici hale gelirken diğer müzisyenler bundan feyiz alarak daha yükseklere çıkmaya sevk edilir.

Burada özgürlük ile " bütünün çıkarı " arasında bir çelişki yoktur, ama görüntü bütüncül olanın tersidir. Her çalgıcı " bir bütüne " katkıda bulunsa da bunu ketum bir fedakarlıkla değil, yalnızca kendini ifade ederek yapar.

Kendini gerçekleştirme vardır ama yalnızca müziğin bütünlüğünde kendini kaybetme yoluyla.

Başarı vardır ama bu, kibirli bir başarı konusu değildir. Aksine başarı, yani müziğin kendisi, müzisyenler arasındaki ilişkinin bir dolayımı olma vazifesi görür. Hem bu sanatsal nitelikten elde edilen bir haz vardır hem de yetenekler özgürce gerçekleştirildiği için serpilip gelişme duygusu içinde mutluluk.
Terry Eagleton - Hayatın Anlamı
“bisgen.blogspot’ a teşekkürler”
*****
BEYAZ BİR GÜL
Kırmızı gül arzuyu fısıldar,
Ve beyaz gül aşkı soluklar;
Ah, kırmızı gül bir şahindir,
Ve beyaz gül bir güvercindir.

Ama ben sana krema-beyazı bir gül goncası yollarım
Bir kızartıyla üstünde petal uçlarının,
Çünkü en arı ve en tatlı aşkın
Bir öpüşme arzusu vardır dudaklarının
J B O'Reilly
Çeviren: Vehbi Taşar

*****
ÇIKIŞ VE SİNYALLER

Koza 3. ya da 5. büyük çıkıyoruz.    
10 ya da 12 kuralı uygulanır.(3. de 12 ve 5. de 10 kuralı uygula)
NT lere 4. büyük çıkıyoruz. (11 KURALI)

1-    iki boştan
Daima en büyük kart çıkılır.

2-    üç boştan
A. Ortağın rengi ise:
En küçük. Eğer ortağa tutuş vermişsek ve elimize o renkten onör yoksa en büyük.
B. NT lere
Ortağın rengi ise sayıyla.(3 boştan 3.yü çıkıyoruz)
Axx, Dxx , Kxx , Vxx den ortağın rengi ise küçük, ortağa çıkmak düşüncesi ile çıkıyorsak  NT ye 2. büyük çıkıyoruz.
    
3  sekans: Sekans renkten sekans başı çıkılır...
Sekans en az 10 lu ile başlamalıdır.
876 sekans değildir. Bu gibi renkleri yine 3 boş gibi çıkıyoruz.
NT için sekans : Peş peşe 3 onör olmalıdır.   DV10xx
KOZ için sekans: Peş peşe 2 onör olmalıdır. DVxxx

iç sekans:
KOZA :İç sekans başı
            A D V , A V 10, A 10 9, K V 10, K 10 9 , D 10 9

NT ye : KANTAR
             A D V , AV10, A109, KV10, K109 , D109

genel kurallar

1.    RD109’ dan D atak edilir. (Partner Dama, Vxx gibi bir kombinasyondan Valeyi vermeli. V10xx gibi bir kombinasyonda ise küçük vermelidir.)
2.    RDVx’ den R atak edilir. Vale ile devam edilerek dizi tarif edilir.
3.    RD10x’ den Rua veya Dam, yerine ve duruma göre atak edilebilir.
4.    RDV’ den R,D,V dizisiyle devam edilir. Vale oynandığında renk bitmiştir.
5.    RDV10’ dan R,V,D,10 dizisiyle devam edilir.
6.    RDx’ den R,D,x dizisiyle devam edilir.
7.    AR’ dan önce R, sonra A oynanır.
8.    RD’ dan önce D, sonra R oynanır.
9.     DV10x ve DV109’ dan D atak edilir ve 10’lu devam edilir.
10.   DV10’ dan D,V,10 dizisiyle devam edilir.
11.   DV9x’ den D atak edilir.
12.   V108x veya V109x’den V atak edilir. 
13.   Karışık dizilerde 3. veya 5. büyük atak edilir.
(Oyun içinde kalan kart sayısı üzerinden 3. veya 5. büyük oynanır.)
14.   976, 532, 1086, 752 gibi dizilerden sayı ile çıkmak yararlı olabilir.
15.   86, 75, 106 gibi dizilerden önce büyük çıkmak yararlı olabilir.
16.   DVx, V10x gibi dizilerden önce büyük atak etmek uygun olabilir.
17.   AV10x, RV10x, R109x, A109x, AV10, RV10, R109, A109 gibi dizilerden işaretli kartlar atak edilir. 10’lu veya 9’lu üstünde sıfır veya iki onör vaat eder. Vale üstünde onör vaat etmez. Bu ataklar oyun içerisinde aynen uygulanır.
18.   Onör altından atak etmek gerekiyorsa en küçüğün, bir büyüğü ile atak etmelidir.

 NT kontratlarına çıkış için kurallar

1. Eğer hiç renk konuşulmamışsa (1NT-3NT) kontr  pik atağı ister.
2. Eğer bizim taraf hiç konuşmamışsa kontr yerin ilk renginin atak edilmesini ister.
3. Eğer bizim taraf bir renk konuşmuşsa;
Kontru atan rengi konuşanın ortağı ise ortaktan konuştuğu  rengi çıkmasını ister
Kontru atan rengi konuşan ise, ortağına kozumun dışında bir renk çık demektedir. (Kontur atılmasaydı ortak zaten bu rengi çıkacaktı kontur başka renk çık anlamını taşır)
4.Eğer bizim taraf iki renk konuşmuşsa kontr:
Atak sırası kendinde olanın söylemiş olduğu rengin atak edilmesini ister. Yani ortaktan kendi rengini çıkmasını istiyoruz.
5. Eğer rakipler stayman yaparak 3NT’ye gelmişlerse kontr; KONUŞULMAYAN MİNÖRÜN atak edilmesini ister. (Normal staymandan sonra karo atağı, eğer rakipler 2karoforsing stayman oynuyorlarsa trefl atağı) Literatürdeki adı Fisher kontru.
           
Tabii bütün bu kontrlar ortaklık anlaşmanıza bağlıdır. Bazı kontrların anlamını değiştirebilirsiniz veya hiç kullanmayabilirsiniz. Önemli olan bu konuda ortaklar arası bir anlaşmanın mevcut olması ve biriniz kontr dediğinde diğerinin belirsizlik içinde ne atak edeceğine karar veremeyip bunalmaması ve daha önemlisi yanlış seçimle orijinalde batan bir kontratı hem de kontrlu yapar duruma getirmemesidir.

NE ZAMAN KOZ ÇIKMALI?
1.    Dummy’nin çaka değerleri varsa koz atak edin.
Örneğin:  1Kör – 1Pik
                 2Trefl - Pas
Dummy’nin muhtemel elleri:
a-)Pik. RV876 … Kör. 7  …Karo. R862 … Trefl. V73
b-)Pik. V962   …. Kör. 84 ...Karo. R5   …  TreflDV42 şeklindedir

2.    Rakipler bir renge preferans vermişlerse koz atak edin.
a-)  1Kör   – 1Pik                b-) 1Pik -1SA*                  c-) 1Pik - 1SA*
       2Trefl – 2Kör                    2Trefl- 2 Pik                      2Kör – 2Pik
       Pas.                                   Pas                                    Pas
                                                * Forsing                           *Forsing
Bu sekanslarda cevapçı açanın ilk rengine preferans vermiştir.

3.    Rakipler konuşurken, ellerini gösterirken yeterli kuvvete sahipse koz çıkın.
a-) 1Pik –   2Trefl            b-) 1Pik – 2Karo
      2Karo – 2Pik                   2Pik  - 2SA
      ?                                       3Kör –3Pik
                                               ?
Standart oyuncular ilk 11puan ve pik fiti gösterirler. Bire iki forsing sisteminde ise bu zona kadar forsingtir.
İkinci sekansta cevapçı iki tane Pik gösteriyor. Körü 2’li veya 3’lü olabilir.

4.    Partner Take-out kontrunuza  PAS geçtiğinde koz atak edin. Sağınız 1pik açar siz kontr dediniz ve herkes pas geçti.Pik.5 …Kör. RV75…. Karo. ARV3…  Trefl. R982 gibi bir elle pikinizi atak edin.

5.    Rakiplerin konvansiyonel konuşmalarından sonra;

batı       kuzey              doğu             güney
1Karo    2Karo*            Pas                2Kör
* Michaels  Cue-Bid

batı           kuzey           doğu              güney 
1Pik            2SA*           Pas                3Karo
* Unusual  Cue-Bid

6.    Diğer çıkışlar tehlikeli ise koz atak edin.
**
APEL : Deklerasyon nasıl ki doğru bir kontrata varmanın iletişim aracı ise “Apel” de yer oyunununda rakipten en çok löve almanın iletişim aracıdır. İletişimde 3 temel unsur vardır;
A – İleti Kaynağı
B – İleti Kanalı
C – Alıcı
Bunlardan birinde sorun varsa iletişim gerçekleşemez.
Örneğin:
A = Nereye gidiyorsun
B = Havalarda Soğudu
A = Orada ne yapacaksın
B = Kar gelir artık bunun arkasından

Bunun briçteki uyarlaması şöyle olur.
A karo K yı çeker = A ya da D sende mi?
B küçük verir       =  bu bende tek sayıda

Burada bir iletişim sorunu vardır..Sağlıklı bir iletişim için kaynaktan çıkan ileti ile alıcının aldığı ve cevapladığı ileti aynı olmalıdır.  İyi bir partnerliğin bu tür“iletişim kazaları” yaşamaması gerekir.
Ortak bir renk çıktığında ya da rakip bir rengi oynarken ortağa bilgi olarak verebileceğimiz 3 temel ileti vardır;
1 – Cesaret
2 – Sayı
3 – Preferans
Ancak yaşamda olduğu gibi briçte de öncelikler vardır. Ortak bir rengi çıktığında önceliğimiz o renge ait sorunları çözmektir  à  CESARET (vermek ya da kırmak)
a. Sekans çıkışında sekansı tamamlayan alt yada üst bir onör varsa (Ortak D çıktı ise K yada V ile )
b. Çaka durumu varsa
c.  Herhangi bir nedenle (isteyecek daha cazip bir renk yoksa vs.) rengin oynanması isteniyorsa CESARET verilir.
Cesaretin anlamı yoksa:
Bu renk bende tek ya da çift sayıda…  SAYI

Eğer deklerasyondan yada yer açıldığında yerdeki kartların sayı ve onör dağılımından ortağın  bu soruların cevabını gördüğünü düşünüyorsak, o zaman gündemimize yeni bir renge ait bilgilendirmeyi alabiliriz     PREFERANS
                 
KURALLAR
1 – Partnerin bir renkten ilk oynadığı karta cesaret verici ya da kırıcı apel verilir.

DİKKAT: Cesaret kırmanın anlamı bende bu renkten alıcı yok demek değildir. Parnerin o an bizim için daha cazip bir kartı oynaması için de cesaret kırabiliriz.

2 –Bir rengi ilk oynayan rakip ise SAYI verilir. Eğer herhangi bir nedenle (Onör oynadığımızdan vs.) o rengin sayısını verememişsek 2. turda kalanın sayısı verilir.
Önce küçük sonra büyük = TEK SAYIDA
Önce büyük sonra küçük = ÇİFT SAYIDA
DİKKAT: Eğer 2 den fazla ve çift sayıda karta sahipsek verebileceğimiz en büyük kartı vermeliyiz ki ortak net olarak çift kart olduğunu görebilsin.

3- Defoslarda ROMEN defosu kullanıyoruz...
                        TEK sayılı kart yenirse                 = O rengin kendisini istiyor
                        KÜÇÜK ÇİFT sayılı kart yenirse  =  Dışarıda kalan renklerin küçüğü
                        BÜYÜK ÇİFT sayılı kart yenirse  =  Dışarıda kalan renklerin büyüğü
DİKKAT: Büyüklük, küçüklük izafidir.

4 – Kozda ters sayı veriyoruz...
                        Önce küçük sonra büyük = ÇİFT SAYIDA
                        Önce büyük sonra küçük = TEK SAYIDA

5- Rakip NT oynarken ortak bir onör çıktığında 3. oyuncu sayı değil ilgi belirtir..
Eğer yerde o rengin üstündeki onörler varsa ilginin anlamı kalmadığından Sayı verilir.
Örneğin: Ortak D çıktı, yerde o rengin  AK sı varsa ilgi değil sayı veriyoruz.

DEFANSTA UYULMASI GEREKEN 3 KESİN KURAL VARDIR.
1.    Deklaranın dağılımını saymak ve bundan sonuç çıkarmak.
2.    Deklaranın lövesini saymak ve bundan sonuç çıkarmak.
3.    Deklaranın puanlarını saymak ve bundan sonuç çıkarmak.

Savunmada geliştirmemiz gereken en önemli alışkanlık deklaranın elini gözümüzün önünde canlandırmaktır. Bu işe artırma biter bitmez başlayıp, oyunun gelişmesiyle de tahminleri yönlendirmeliyiz.
http://www.politikbric.com/

Fishbein Rakibin Üç Açışlarına Defans

$
0
0
Kimseye bir şey öğretemem.
Sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim.
Sokrates
*****
KNUT HAMSUN 
Yaratıcı insanların sol düşünce çevresinde buluşmalarını anlamak pek zor değil. Çünkü kültür, eşitlik ve dayanışma gibi pek çok özelliği kucaklayan ideal bir insanlık ideolojisi olarak ortaya çıkan sol, bütün dünyada heyecanla karşılandı. Bir entelektüelin bu heyecandan payını almaması ender rastlanan bir durumdu.

Faşizme gönül veren entelektüelleri anlamak gerçekten çok zor. Mesela Knut Hamsun gibi büyük bir romancı, nasıl oldu da ülkesi Norveç'i işgal eden Nazilere sempati besleyebildi? İtalyan şair d'Annunzio nasıl hiç sıkılmadan insan kasabı Mussolini'yi öven şiirler yazabildi? Ya Ezra Pound? O harika yazar, Louis-Ferdinand Celine? Anlamak kolay değil; çünkü faşizm daha başlangıçta insanları birbirine kırdıran, millet üstünlüğü fikrine dayalı bir ideolojiydi. Onda bir entelektüelin rüyalarını süsleyecek hiçbir insani motif yoktu.

Norveç kurtulunca, halk kendilerine ihanet eden Knut Hamsun'a hiçbir şey söylemedi. Ne bir protesto, ne bir yazı, ne saldırı.. Ama bir gün evinin önüne bir genç kız gelip Hamsun'un kitaplarını bıraktı, biraz sonra yaşlı bir adam geldi ve o da kitapları bıraktı. Derken insanlar ellerindeki Knut Hamsun kitaplarıyla akın akın gelmeye başladılar. Hamsun bütün bunları penceresinden izliyordu. Halk çıt çıkarmadan, en ufak bir tepki göstermeden sakince kitapları bırakıyordu. Birinci günün sonunda kitaplar koskoca bir yığın ediyordu artık. Ertesi gün aynı durum devam etti. Kitap yığını büyüdükçe halkına ihanet etmiş olan yazar küçüldü ve ölümü böyle oldu.
Zülfü Livaneli
*****
UZAK İKLİMLERİN KOKUSU
 
Sıcak bir güz akşamı, gözümü kapayarak,
Ne vakit o ateşli göğsünü koklasam ben,
Mutlu kıyılar geçer gözlerimin önünden
Tekdüze bir güneşle göz alıcı ve parlak;

Doğa’nın bahşettiği görülmemiş ağaçlar
Ve tatlı meyvelerle bu bir uyuşuk ada;
İnce, güçlü kuvvetli erkekler var orada,
Temiz kalpliliğiyle şaşırtıcı kadınlar.

Kokunu izleyerek hoş iklimlere doğru,
Bir liman görür gözüm yelken ve direk dolu
Denizin dalgasıyla nicedir yorgun argın,

Havada yayılarak doluyorken burnuma,
Kokusu yeşil demirhindi ağaçlarının,
Karışır ruhumdaki denizci şarkısına.
Charles Baudelaire
Çeviri: Ahmet Necdet

*****
RAKİBİN 3 AÇIŞLARINA DEFANS ( Fishbein-Lower Minor = FILO )

Rakibin 3 seviyesindeki baraj açışlarına konuşabilmek için oyuncunun elinde en az 15-16 hcp olmalıdır.

3 Cüzerine                : Dbl                           = ceza  
: 3 D                            = Take out
                                   : diğer renkler           = Natürel, kompetitif

3 Düzerine                : a ) 3H                       = en az 4 ’lü kör ile take out
                                   : b ) 4C                       = max   3 ‘lü kör ile take out
                                   : c ) 3S                       = Natürel kompetitif

3 H  üzerine               : a ) 3S                       = en az 4 ’lü Pik ile take out
                                   : b ) 4 C                      = max   3 ‘lü Pik ile take out
                                   : c ) 4D                       = Natürel kompetitif

3 S üzerine                : Dbl                           = ceza
: 4C                            = Take out
                                   : 4D                            = Natürel kompetitif
                                   : 4 H                           =Natürel kompetitif

Tüm Dbl’lar               : Opsiyonel olmakla birlikte daha ziyade ceza ağırlıklı   

3 NT                           : Rakip renkte 1-1,5 durdurucu ve uzun yan renge dayalı löveler
                                     ifade eder.
4 ncü pozisyonda DBL her zaman Take out amaçlıdır.

Çıkışlar

$
0
0
Tek bir insanın yaşamı,
dünyadaki en zengin insanın mülkünden bir milyon kat daha değerlidir.
Che Guevara
*****
Uğraşma hiç boşuna,
Kimseyi memnun edemezsin hayatta.
Ne verirsen yürekten..
Bulurlar mutlaka, bir eksik, ya fazla.
Değer bilmeyen kim varsa,
İşte "O" en değerli bu dünyada..
En iyisi mi?
Sen kendini yorma.
Bırak seni sen olduğun için seven
insanlar olsun yanında..
Sadi Şirazi

*****
OKUNURKEN

Yazdıklarını birisi okur
Dinler kalabalık.

İçtenliğini söyleyen dizeler,
Söylemeyen dizeler,
Biraz söyleyen,
Biraz söylemeyen dizeler
Çizmektedir seni boşluğa.

Biter toplantı,
Kimse götürmez,
Ortalıkta kalır dizelerin,
Bir sen üşürsün,
Bir de sevgilerin...
Fazıl Hüsnü Dağlarca
*****

ÇIKIŞLAR

Bricin en zor kısmıdır. Kağıtlar hakkında bilgi yoktur.
Normal standart atak edilmelidir. Herkes bu elden ne çıkar diye
düşünüp ona göre çıkılmalıdır. Koz veya Nt kontratlarına kısa
olan renkten çıkarken iyi düşünmelidir.
Deklarasyon analiz edilip ona göre pasif veya agresif çıkılır.
1,2 ve 6nt kontratlarına genelde pasif çıkılmalı çıkış yapılan
renk kontratı yaptırmamalıdır.
Şilem ve grandşilem kontratlarına çıkarken iyi düşünülür.
çıkış yaparken her türlü bilgiyi analiz etmek gerekir.
Ortak niye araya girmedi, puan güçleri ne kadar, rakipler dengeli mi gibi.

Koz kontratına çıkışlar

3/5 çıkılır. 3 küçük veya 4 küçükten daima 3.çıkılır. 987;876;8765;
Sıralı küçük kağıtlarda da 3.cıkılır.
10'lu ile başlayansıralı kağıtlarda 10'lu çıkılır.109 2 adet ise 9'lu çıkılır.
2'lı kağıtlarda büyük çıkılır.
Onör çıkışları: sekans veya iç sekans başıdır.
AR'dan  A çıkılır (ancak AR sek veya R çıkıp yeni renk oynamaksingleton gösterdiği için R  çıkılır)
Koz kontratlarında daima sayı verilir.
A çıkısına yer 3 boş ise gel gelme oynanır.
Çıkış yapılan renge sekanslı onorlerin  küçüğü verilir.
Deklaranın oynadığı renge sekansın büyüğü verilir.

Çıkış yapılan renge onor atılması:
R veya Q = daima altında onör var
J              = tek veya 2 adet
Nt kontratlarına cıkıslar
4. çıkılır.  Ortağın başka bir renge dönmesini istiyorsak 2.büyük çıkılır.
Küçük kartlardan cıkıslar:
Onorden sonra küçük kartlar sıralı ıse sekansın büyüğü
h98x,h87x       : 9 ve 8'lı cıkılır
8542                : 5'lı çıkılır sonra 4'lü verilir. (kalanın sayısı)
952                  : 9'lu çıkılır sonra 2'lı verilir.( kalanın sayısı)

Onor cıkısları
Daıma sekans veya iç sekans başı çıkılır.
Özel durum:
R cıkısı   :  Q varsa at yoksa gel-gelme(j ve A ilgi)
Q cıkısı   :  J varsa at yoksa gel-gelme(10 ve R ilgi )

Nt kontratlarında genel kural gel gelmedir.
Küçük çıkısını yer kazanıyorsa ilgi verilir, smith echo yaparak sayısal ilgi verilir.
Örnek
cıkıs           yer             elınız
5'lı              Q3              1- J82   2-10762     3-984     4-97642

1-   2'lı ilgi var J var
2-   10'lu J yok. smith echo 4 adet
3-   9'lu J yok
4-   2'lı ilgi J var veya 5 adet

Özel durumlar

a cıkısına yer 3 adet ise J atmak 4 adettir.
a cıkısına yer 3 adet ise büyük gelme küçük gel.
gelme derken (3 adet ise 2.ver 4 adet ise en büyük kağıdı ver)
a cıkısına yer 1-2 adet ise büyük apel oynanır.

Oyun içi dönüşler

Dönülen renk yerde 1.2 adet ise büyük dönüş ilgi
Dönülen renk yerde 3 adet ise küçük dönüş ilgi
J dönüşü üstünde onör yok
10 ve 9 dönüşleri üstünde 2 onör

Smıth echo

Çıkış yapan ve ortağı tarafından çıkış yapılan renk hakkında bilgi verir. 
Dekleranın oynadığı renge her 2 tarafın büyük atması çıkış yapılan renge ilgi gösterir.
Ancak oynanan rengin sayısı daha önemli ise ilk kartlar sayıdır.
*
http://www.politikbric.com/   a teşekkürler.

Zayıf Açışlar

$
0
0
Madem bilmiyorsun, neden öğrenmiyorsun?
Sümer Atasözü (MÖ 4000 – MÖ 2000)
*****
Yalnız olun, icadın sırrı budur.
Yalnız olun, fikirlerin bulunduğu zaman budur.
Yalnız olun, olgunlaşacağınız an budur.
Nikola Tesla
*****
TÜZE
Ama sen, ama sen, çöl! İndir daha bir
Karanlık örtülerini o senin.
İşle şu yüreğe, ki durmasın
Bir masalsı neden gibi sessizliğini.
*
Gel. Kopar bir düşünce, kalır burada.
Yolu yok artık burada güzel bir ülkenin.
İlerle kıyısında şu buz kesmiş tanın,
Pay olarak aldığın düşman bir güneşten.
*
Ve şakı. Ağladığın iki kez ağlamaktır senin.
Şakımağa kalkınca büyük yadsımayla bir.
Gülümse, ve şakı. Sensin ona gereken,
Karanlık ışık, suları üzre onun eskiden olduğunun.
Yves Bonnefoy
çeviri: Tahsin Saraç

*****
ZAYIF AÇIŞLAR  (Pre-emptive)
Ana Mantık:
Biz oynadığımızda işe yarasın
Rakip oynadığında defansta işe yaramasın

2 Seviyesinde Zayıf Açışlar           
Kaliteli 6'lı renk (en az 2 onörlü)
Zonsuz 6~10 HCP, Zonda 8~10 HCP
Puanlar kendi rengimizde olmalı
Diğer majör 4 kart olmamalı
2 ad. As olmamalı
Bir renkte şikan (void) olmamalı
Başka 5/6'lı kaliteli renk olmamalı                                                                                                                                                                                                                                
1. ve 2. pozisyonlarda disiplinli olunmalıdır. En uygunu 3. Pozisyondur
4. pozisyonda zayıf açılmaz. Açar puan ve 6'lı renk varsa 2 seviyesinde açılır. Bu zayıf
açış demek değildir. Açar puan ve 6'lı renk gösterir.
4. pozisyonda sınırlı ellerle;
Pearson Kuralı uygulanır.
10, 11, 12 HCP lı sınırdaki ellerle ;
HCP           + N (Pik)                    ≥ 15            
Onör Puanı + Pik kartlarının adedi ≥ 15  ise açış konuşması yapınız.

Zayıf  2 Açışlarına Cevaplar
3'lü fitlerle hep 1 seviye yükseltilmelidir, bu davet değildir (4333 hariç)
Tutuş yoksa zon düşünen el en az 1Nt açacak el (15+HCP) olmalıdır. (Burada 17 kuralı cevaba yardımcı olabilir,)
Onör puanı + açış rengindeki kart sayısı ≥ 17 olmalıdır.
2Nt yapay konuşması ile açanın elini tarif etmesi istenir. Alert edilmelidir.
3Nt oynamak içindir. Sign-off.
Zon düşünülen ellerde puanlardan ziyade löve ve kayıp saymak önemlidir.

3 Seviyesinde Zayıf Açışlar           
Kaliteli 7'li renk (en az 2 onörlü)
Kapalı minör olmamalıdır. (Gambling 3Nt açılır)
6~10 HCP
Kendi renginde 5,5-6 lövelik el olmalıdır.
3 minör (3Trefl/3Karo) açarken 4'lü majör olmamalıdır.
Kendi rengi haricinde defans lövesi (A) olmamalıdır.

Zayıf  3 Açışlarına Cevaplar
3 minör (3Trefl/3Karo) Açışlarına Cevaplar
Amaç : 3Nt oynamaktır.
Kural: Hx (kozdan onör ikili olmalı)  diğer renklerde stoper ve
açılan minörden 7 löve alınabilmeli.

3 majör (3Kör/3Pik )Açışlarına Cevaplar
Amaç  : 4 Majör oynamak

4 Majör açışları, 3 majör açışları gibidir. Ancak renk 8 kartlı olmalıdır.
/http://www.egebric.org a teşekkürler
Ümit Tarhan başkanlığında teknik  komitenin hazırladığı Ege Bilimsel Kulüp Standartları                                                                                  

Lebensohl

$
0
0

Hayat ne gideni getirir, ne de kaybettiğin zamanı geri çevirir.
Ya yaşaman gerekenleri zamanında yaşayacaksın
ya da yaşamadım diye ağlamayacaksın.
Tolstoy
*****
SANAT
Sanat bir olayın, bir varlığın, bir olgunun estetik bir biçimde topluma sunulmasıdır.
Kant'a göre: Sanatın kendi dışında, hiçbir amacı yoktur. Onun tek amacı kendisidir. Güzel Sanatı ancak deha yaratabilir.
Hegel'e göre: Sanattaki güzellik doğadaki güzellikten üstündür.
Marx'a göre: Yaratıcı eylem, insanın ve doğanın karşılıklı etkileşiminin bir aşamasıdır.
Bu, toplumsal bir karakter taşır. Sanat, yaşamı insanileştiren bir olgudur. Araştırıcı, yaratıcı, çok yönlü tümel insana ulaşma çabası içinde sanatlar gelişebilir.
B. Croce göre: Sanat, sezginin ve anlatımın birliğidir. Bireysel ve teorik bir etkinliktir. Doğa, sanatçının yorumu ile güzel olabilir.

*****
LA FİGLİA CHE PİANGE*
O quam te memorem virgo... (**)

Dur merdivenin en üst basamağında
Yaslan bir bahçe vazosuna –
Ör, ör gün ışığını saçlarında –
Sarıl çiçeklerine acılı bir şaşırmayla –
Fırlat hepsini yere ve dön
Gözlerindeki firari bir içerlemeyle:
Fakat ör, ör gün ışığını saçlarında.

Böylece bırakabilirdim o adamı,
Böylece bırakabilirdim o kadını durup yas tuttuğu yerde,
Böylece bırakabilirdi adam
Ruhun yarılmış ve yaralanmış bedeni bırakışı gibi,
Zihnin kullandığı bedeni bırakıp gitmesi gibi.
Bulmalıyım
Işıklı ve marifetli eşsiz bazı yolları,
İkimizin de anlayabileceği bazı yolları,
Bir gülüş ve tokalaşma gibi sıradan ve vefasız.

Dönüp gitti kadın, fakat sonbahar havasıyla
Günler boyu zorladı imgelemimi,
Günler ve saatler boyu:
Omuzları üstünde saçı ve çiçeklerle dolu kucağı.
Ve merak ederim birlikte nasıl olurlardı!
Yitirmiş olmalıyım bir davranışı ve duruşu.
Bazen bu düşünceler şaşkına çevirir hâlâ
Tedirgin gece yarılarını ve öğle uykusunu.

T.S.Eliot (1888-1965)
(1948 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi) .
Çeviren: İsmail Haydar Aksoy

Çevirenin notları:
(*) Ağlayan Kız
(**) Ey bakire, hangi isimle hatırlasam seni?

*****
LEBENSOHL
Lebensohl konvansiyonu Oakland, California’dan Matematik Profesörü Kenneth W. Lebensold, tarafından geliştirilmiştir.
1 NT açılışından sonra, Rakip Natürel bir renkle araya girdiğinde kullanılan konvansiyondur.

• 1) Cevapçı Rakibin Araya Girdiği Rengi durduramayan;
8-9 HCP ile KONTUR atar.   10+ HCP ile Cuebid Stayman yaparak 4 lü Majör sorar. ÖRNEKLER ile açıklayalım :
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
2 D
KONTUR
D‘yu durduramayan 8-9 HCP
1 NT
D
D
D‘yu durduramayan 10+ HCP ve 4’lü Majör ile
Cuebid Stayman yaparak, 4 lü Majör soruyor

• 2) Cevapçı Rakibin Araya Girdiği Rengi durduran;
10+ HCP ile konvansiyonel 2NT den geçirir.   Açan mecburi 3 
 deyince Cuebid Stayman yaparak, 4’lü Majör sorar.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
H
2NT
KÖR’ü durduran 10+ HCP
C
PAS
H
Cuebid Stayman yaparak, 4 lü Majör soruyor
• Önemli NOT : Rakip 2 Trefl ile araya girerse, Cevapçıda durdurucu varken 2NT den geçirir.
Açan 3 Trefl dediğinde 3 Karo ile Stayman yapar.
• 3) Cevapçı 2 seviyesinde basitçe (sıçramadan) yeni bir renk söylerse;
5+ renk ve 6-7 HCP ile davet gösterir. Oynamak içindir. Forsing değildir.
Araya giriş olmasaydı 5+ rengi transfer edip PAS diyecek el.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
D
H
5+ KÖR ve 6-7 HCP ile davet. Oynamak için

• 4) Cevapçı 1 sıçrayarak yeni bir renk söylerse;
5+ renk ve 10+ HCP ile ZON Forsing gösterir. Zondan önce durulmaz.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
D
SP
5+ PİK ve 10+ HCP ile ZON Forsing

• 5) Cevapçının rengi rakibin araya girdiği renkten daha ucuz ve 6-7 HCP si varsa;
2 NT den geçirip, kendi 5+ rengini söyler.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
H
2NT
C
PAS
D
5+ Karo ve 6-7 HCP davet
• 6) Cevapçı 3 seviyesinde sıçramadan yeni bir renk söylerse;
5+ Renk ve 10+ HCP ile Forsing.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
H
C
5+ Tref ve 10+ HCP ile Forsing.
1 NT
SP
D
5+ Karo ve 10+ HCP ile Forsing.
1 NT
SP
H
5+ Kör ve 10+ HCP ile Forsing.
• 7) Cevapçı 2 seviyesindeki araya girişe KONTUR atarsa;
8-9 HCP ile davet gösterir. Negatif Konturdur.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
C
KONTUR
8-9 HCP ile davet. Negatif Kontur
         Buna karşılık Açanın vereceği cevaplar :
• a) Açanın 4’lü Majörü varsa gösterir. Cevapçının 4’lü Majörü olabilir.
Çünkü elinde 10+ HCP olmadığından Cuebid Stayman yapamıyor.
1. Öncelik bundadır.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
C
KONTUR
8-9 HCP ile davet. Negatif Kontur
H
PAS
H
Açan 4’lü majörünü gösterdi. Cevapçı tutuş yaptı.
H
Açan Zona bağladı

• b) Açanın 4’lü Majörü yoksa ve araya girilen rengi durduruyorsa;
Puanına göre 2NT veya 3 NT der. (2. Öncelik bundadır)
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
SP
KONTUR
8-9 HCP ile davet. Negatif Kontur
2NT
Açan PİK’i durduruyor 15 HCP

Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
SP
KONTUR
8-9 HCP ile davet. Negatif Kontur
3 NT
Açan PİK’i durduruyor. 17 HCP
• c) Açanın 4’lü Majörü yoksa ve araya girilen rengide durduramıyorsa;
5+ Minörü varsa gösterir. Sanzatu veya Minörden ZON davetidir.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
H
KONTUR
8-9 HCP ile davet. Negatif Kontur
D
Açanda 5+ Karo var, Sanzatu veya Minörden ZON daveti.

• d) Açanın 4’lü Majörü yoksa ve araya girilen rengide durduramıyorsa;
5+ ‘lı bir Minörüde yoksa PAS geçer Cezalı oynatır.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
H
KONTUR
8-9 HCP ile davet. Negatif Kontur
PAS
Açanda 4’lü Pik yok, KÖR ü durduramıyor,
5’li Minörü de yok. Cezalı oynatıyor.
• 8) Cevapçının 3NT’si 10+ HCP gösterir.
Yani; 4 lü majörü olmayan, Araya girilen rengi durduramayanGösterebileceği 5+ Minörü olmayan, Ancak Zon oynamak isteyen 
bir el.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
SP
3NT
10+ HCP Zon oynamak istiyor.
4’lü majör veya 5’li minör yok, Pik’i durduramıyor.

• 9) Cevapçı araya girilen rengi durduruyorsa 10+ HCP ile önce 2NT sonra 3 NT der.
Yani; 4 lü majörü olmayan, Araya girilen rengi durduran el.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
C
2NT
10+ HCP. PİK i durduruyor.
C
PAS
3NT
4’lü majör yok, 10+ HCP Zon oynamak istiyor.

• 10) Zayıf araya girilirse; Rakipte 7’li bir renk ve çok dengesiz dağılım var.
Açan
Rakip
Cevapçı
1 NT
D
PAS
Zayıf ellerle PAS geçilir.
D
10+ HCP ile Cuebid Stayman, 4 lü Majör soruyor
Açanda 4 lü Majör yoksa 4 NT der (Puan önemsiz)
KONTUR
Ceza Konturu (opsiyonel)
HS
Oynamak için (Sign Off)
4NT
Kantitatif
http://www.bricturk.com/konvansiyon/lebensohl/
***** 
LEBENSOHL
Kennet W.Lebensold tarafından geliştirildiği zannedilmiş ama kendisinin reddetmesinden sonra George A.W.Boehm tarafından 1970 yılında yayınlanarak Lebensohl adı verilmiştir.

1 Sanzatu açışına rakibin müdahalesinden sonra uygulanır. 
1 Sanzatu açışına rakibin 2 seviyesinde renkle araya girişi klasik Stayman ve Transfer uygulama olanaklarını ortadan kaldırır. İşte bu durumlar için yaratılmış bir konvansiyondur. 
Cevapçı natürel olmayan bir 2 Sanzatu konuşmasıyla Açıcıyı 3 Trefl deklare etmeye zorlar ve elini ondan sonra açıklar. 
Uygulanış şeklini aşağıdaki tabloda inceleyelim.
Açıcı     2. Oyuncu   Cevapçı    Açıklama                                 Açıcı
1NT        2 Kör           Kontur      Ceza                                          Pas
                                     2 Pik         Oyun                                         Pas
                                     2 NT          Lebensohl, puan limitsiz       3 Trefl 
                                     3 Trefl       Uzun trefl, manş forsingi
                                     3 Karo      Uzun karo, manş forsingi   
                                     3 Kör        9+P, 4 Pik, kör keser yok
                                     3 Pik         Uzun pik, manş forsingi
                                     3 NT         9+, 4 Pik yok, Körü kesmiyor.        *                                                                                                                                                   
Yukarıdaki tablo 2 .Oyuncunun her türlü renkle araya girişine uyarlanabilir. 
Özetlersek, cevapçının 2 seviyesinde deklare edeceği bir renk uzun renk zayıf el demektir, 
3 seviyesinde söyleyeceği her renk manşa davettir, 
rakibin araya girdiği rengin Cue-Bid’i ise, Trefl yada Karo ise Stayman, 
Kör ya da Pik ise diğer majörün 4 parça olduğunu gösterir ve Cue-Bid renginde keser yoktur. Açıcının ikinci konuşmasında boş bıraktığımız yerlerde, açıcı eline göre son kontrata karar verir.
Lebensohl uygulamasında açıcının 3 Trefl cevabından sonra konuşmaların gelişimine bakalım.
Açıcı…  2. Oyuncu …Cevapçı… Açıcı…Cevapçı …Açıklama
1NT        2 Kör              2NT           3Trefl     Pas             Uzun trefl, zayıf el.
………………………………………………… Karo           Uzun karo, zayıf el
…………………………………………………3 Kör           4Pik+Kör keser+ 9+ OP
………………………………………………..  3 Pik           Uzun pik, şilem daveti
………………………………………………..  3NT             Kör keser var ve 9+ OP
*
Yukarıdaki tabloda 2.Oyuncunun araya girişi minör bir renk ise Lebensohl'dan sonra uygulanacak Cue-Bid keser gösteren bir Stayman uygulamasıdır. Ancak araya giriş 2 Trefl olduğu zaman bu Cue-Bid 4 Trefl ile yapılacağından 3 Sanzatu seviyesi kaçırılmış olacaktır. Bu nedenle buraya farklı bir yorum getirmek gerekmektedir. Müdahale renginden keser olduğuna göre doğrudan 3 Sanzatu kontratı tercih edilebilir yada Cue-Bid 3 Karo ile yapılabilir (Sn.Ferudun Cangurus'a bu öneri için teşekkürler). 

Rakibin 2 Trefl müdahalesi üzerine Cevapçının 2 Karo deklaresi zayıf, 3 Karo deklaresi kuvvetli el göstereceğine göre, Lebensohl'dan sonra Cevapçının 3 Karo deklaresi Trefl keseri olan bir Stayman uygulaması olarak düşünülebilir. Böyle bir durumda 4 Trefl Cue-Bid’i ise 5-5 majör dağılımı halinde uygulanabilir. Açıcı da 4 parça olmasa bile uzun majörünü deklare edecektir. 2 Trefl müdahalesinden sonraki konuşmaların gelişimini biraz daha açıklığa kavuşturmak için biraz daha geliştirerek iki aşamalı 2 Tablo halinde verelim. Aşağıdaki ikinci tablodaki uygulama tamamen bizim önerimizdir.

Açıcı … 2. Oyuncu …Cevapçı … Açıklama
1NT        2 Trefl            Kontur       Ceza konturu
………………………..   2 Karo       Uzun karo, zayıf el
………………………..   2 Kör         Uzun kör, zayıf el
………………………..   2 Pik          Uzun pik, zayıf el
………………………..   2NT            Lebensohl
………………………..   3 Trefl        Stayman, trefl keser yok
……………………….    3 Karo       Uzun karo, manş teklifi
………………………..   3 Kör         Uzun kör, manş teklifi
……………………….    3 Pik          Uzun pik, manş teklifi
………………………..   3 NT           dörtlü majör yok, trefl keser yok, 9+OP
**
Açıcı … 2. Oyuncu ..Cevapçı… Açıcı… Cevapçı … Açıklama
1 NT       2 Trefl            2 NT         3 Trefl    3 Karo      Stayman, trefl keser yok
………………………………………………..  3 Kör         5 kör+ 4 pik
………………………………………………..  3 Pik          5 pik+ 4 kör
……………………………………………….   3 NT          4 lü majör yok, trefl keser var.
………………………………………………..  4 Trefl       En az 5-5 majörler
……………….
Rakibin araya girişi 3 seviyesindeyse, cevapçının aynı seviyede renk deklarasyonu bir tur için forsingdir. Kontur ceza konturu değil, Sputnik olarak düşünülmelidir. Manş seviyesindeki konuşmaları manş ilanıdır, minör araya girişlerde yapılacak minör Cue-Bid’i gene Stayman’dır ancak gene en kötü ihtimalle 5-4 majör durumunda uygulanmasında yarar vardır. Açıcı da 4 parça majörü yoksa bile uzun majörünü deklare etmelidir. 
/http://www.duralbridge.com  a teşekkürler.

*****
LEBENSOHL
1 NT açışı sonrası rakibin overcall'u (üste konuşması) üzerine kullanılır.
1 Sanzatu açışından sonra, rakibin overcall'u üzerine :
Kontr: Ceza
İki seviyesinde yeni renk: Oynamak için
Üç seviyesinde yeni renk: Forsing
2 Nt: ( Lebensohl ) Üç Trefl'e transfer. 

Açıcı 3 trefl der ve cevapçı :
a. Pass
b. Overcall renginden daha küçük bir renk söyler: Oynamak için.
c. Overcall renginden daha büyük bir renk söyler: Davet
d. Q-bid: Overcall renginde durdurucu var ve stayman.
e. 3 Nt: Overcall renginde durdurucu var ve dörtlü majör yok.
Hemen Q-bid: En az bir dörtlü majör var ve overcall renginde durdurucu yok. 

Şimdi açıcı sırasıyla
A. Varsa ilk dörtlü majörünü söyler.
a. Overcall renginde durdurucu varken dörtlü majör yoksa 3 Nt der.
b. Overcall renginde durdurucu yoksa ve dörtlü majör de yoksa :
i. Minimum Nt açış puanı ile 4 Cl ya da 4 D ile uzun minörünü (eşitse iyisini ) söyler.
ii. Eğer cevapçının majör rengi biliniyorsa 4-3 fit ile majör de 10 löve alabileceğini tahmin ediyorsa, 4 majör kontratı deneyebilir.
iii. Maximum Nt açış puanı ile ya 5 seviyesinde uzun minörünü söyler, ya da Overcall rengini 4 seviyesinde Q-bid ederek ortağından 5 seviyesinde minör söylemesini ister.
Hemen 3 Nt: Overcall renginde durdurucu yok, dörtlü majör yok, rakip araya girmeseydi de 3 Nt diyecekti ( 9-12 HP ) Açıcı sırası ile :
B. Durdurucu varsa Pas der.
a. 5'li majör renk varsa 4 seviyesinde söyler.
b. Daha iyi bir kontrat araştırır. 
http://www.albabridge.net/ e teşekkürler.

*****
*****
RAKİBİN ZAYIF  İKİ AÇIŞINA T/O KONTURDAN SONRA LEBENSOHL
1 seviyesine atılan take out kontur gibidir. Biraz daha kuvvetli olması gerekir. Rakibin
Multi açışlarına da, zayıf majörü işaret ettiği düşünülerek uygulanabilir. Take out kontur atacak eller basitçe belirlenebilir. Bu konu zayıf-iki açışı karşısında önemlidir ve cevapçının nasıl davranacağını detaylandıracağımız husustur.
S.  AQx          Zayıf 2H açışına Dbl.
H. Kx              2NT overcall 15-18’dir. Bundan daha güçlü ellerle, önce Dbl ile
D. AKJx         başlayacağız. Bu el 2NT overcall yapacak şartlara sahip fakat daha
C. KQTx         güçlü olduğundan Dbl ile başlıyoruz. Daha sonra xNT diyerek
                        gücümüzü belli etmiş olacağız.
*
S.  AJx           Zayıf 2H açışına Dbl.
H. xx               Bu el 2NT overcall yapacak puan gücüne sahip, ancak rakip renkte 
D.AKJx           stopper olmadığından, Dbl ile başlıyoruz.
C. KQTx        
*
S.  AJx           Zayıf 2H. açışına Dbl.
H. x                 Basit overcall için kuvvetli bir elle, önce Dbl ile başlayıp daha
D. AKQJxx    sonra rengimizi söylemeye gayret ederiz. Ortağınızın cevabına bağlı
C. Axx            olarak, 3NT oynamayı planlayabilirsiniz.
*
S.  QJxx        
H. x                
D. KQxx        
C. AQxx         Zayıf 2H açışına Dbl için minimum el.
*
S.  x   
H. QJxx                     
D. KQxx        
C. KQxx         Zayıf 2açışına Dbl için minimum el.

rakip           siz          rakip        ortak
2S               DBL        pas             ?
Sizin Konuş Kontrunuz üzerine ortağınızın 3C. deklare ettiğini varsayalım.
Ortağınız zayıf mı, kuvvetli mi? 3Cdemesi zayıflık gösteriyorsa, kuvvetli olduğunda 3NT’yu hiç düşünmeyip 4C. mi demeliydi? O halde 3NT’yu geçmeden ortağınızın zayıf mı, kuvvetli mi olduğunu bilmeye ihtiyacınız var.
Bu gibi durumlarda ortağınıza elinizin kuvvetini daha iyi bir şekilde tarif edebilmeniz için Lebensohl benzeri konvansiyonel 2NT icat edilmiştir.
Rakip zayıf iki deklaresi ile konuşmayı başlattıktan sonra ortağınız apel kontru atınca, sizin 2NT deklareniz (Lebensohl) 3C. ’e transferdir.
T/Ox’e cevap verirken, zayıf ve kuvvetli elleri birbirinden ayırt edebilmek için Lebensohl’ün direk/endirek metodunu kullanacağız.
Bu metodla advancer, 2NT demeden bir konuşma yaparsa, bu konuşmaları direkt konuşmalardır. Önce 2NT dedikten sonra yapacağı konuşmalar ise endirekt konuşmalardır.
**
1) Zayıf Eller (0~6 puan):
Rakibin renginden daha küçük bir renkte üç seviyesindoynamaiçiLebensohçok faydalıdır. Eğer renginiz rakibinkinden büyük ise (örneğin solunuz2kör açar ve sizde pikler varsa) siz iki seviyesinde 'normal' deklarenizi verirsiniz. Üç seviyesinde konuşacaksanız, ortağın 3 trefl demesi için 2SA ilebaşlarsınız. Eğer renginiz trefli ise ortağın deklaresine pas geçersiniz veya başka bir renk söylersiniz.
rakip             ortak             rakip            siz        
2♠                    DBL            pas                2NT
pas                  3C               pas                pas  (veya 3D., 3H.)
Kontr atan, puanları 18’den az ise sizin rölenizi kabul eder ama daha kuvvetli bir eli varsa bunu kabul etmeyebilir. Karşısında 4–5 puan ile zon yapabilecek eli varsa, röleyi reddetmeli ve elini tarif edecek bir deklare vermelidir. Eğer 3C'den başka bir şey söylerse bu forsingtir; çok zayıf bir eliniz olsa bile bir daha konuşmalısınız.

2) Orta Kuvvette Eller (7-10 puan):
2NT sekansını kullanmak yerine 3 seviyesinde konuşursanız, bu davet eder ama forsing değildir. Bu yapıcı puanlarınızın (iyi 7 ile 10 arasında) olduğunu gösterir ama doğrudan zona sıçrayacak  kuvvetiniz olmadığını ifade eder. Kontr atan ortağınız minimumla
pas geçer, ekstra değerleri varsa konuşmaya devam eder. Renginiz rakibin renginden büyük ise 2SA'dan geçerek davet puanınız olduğunu belli edebilirsiniz. Solunuz 2H. açmışsa ve sizde pikler varsa, zayıf elle oynamak için 2S.diyebilirsiniz. Eğer 2SA'dan geçtikten sonra pikleri gösterirseniz elinizde davet puanı (8~10) olduğunu ifade edersiniz. 
Konuşma şöyle gelişir:
rakip             ortak          rakip              siz        
2H                  DBL             pas               2NT
pas                  3C              pas               3S 
Solunuz 2Dile oyun açmışsa, bu sekansı hem körlerde hem de piklerde davet için kullanabilirsiniz. 

3) Forsing Eller (11+ puan):
Yukarıdaki Lebensohl 2NT sekansı, sınırlı puanınız olduğunu belirtir. Zona gidecek puanınız varsa, sıçrayarak cevaplarınız standart anlamlarını korur.
“ergun cuhadar”
*****
2 SEVİYESİ PREEMPTIVE AÇIŞLARA MÜDAHALEDE LEBENSOHL
2 seviyesi baraj açışından sonra müdahalecinin konturu ortağının konuşmasını isteyen Take-Out konturudur. Yükselten rakibi batıracağından emin olmadıkça pas geçemez. Ancak kaç puanla konuştuğunu belirlemek için Lebensohl konvansiyonu kullanılır.
A- Yükseltenin 2 seviyesinde renk göstermesi (örneğin Preemptive 2 Karo açışından sonra yükseltenin 2 Kör veya 2 Pik demesi yahut 2 Kör açışından sonra 2 Pik demesi) mümkün ise 4+ kartlı rengini okur, 2 seviyesinde renk okumak (0-7) OP gösterir.
B- Yükselten mecburen 3 seviyesinde konuşmak zorunda ise doğrudan kendi rengini gösteremez, önce 2NT dekleresi ile gücünün (0-7) OP olduğunu gösterir, Yükseltenin 2NT deklaresinden sonra müdahaleci 3 Trefl rebid etmek zorundadır. Yükselten kendi rengini bu rebidden sonra söyler. Rengi Trefl ise ‘Pas’ geçer.
C- Müdahaleci, yükseltenin 2 NT deklaresine 3 Trefl demek zorundadır. Ancak 3 Trefl yerine başka bir renk okursa (17+…) Op ve 5+ kartlı bir renk gösteriyordur. 
D- Yükseltenin doğrudan 3 seviyesinde renk okuması 4+ kart ve (8-11) OP gösterir. Müdahalecinin konturundan sonra Yükseltenin rakip rengi Cue-Bid etmesi (12+…)OP gösterir, Zon forsingidir, rakip renkten durdurucu sorar.
E- Yükseltende rakip renkten durdurucu varsa (12-15) OP ile 3 NT der. Daha az puanla aynı deklareyi verebilmek için rakip renkten durdurucu yanında yeterli löve kaynağı olabilecek uzun ve sağlam bir renk olmalıdır.
F- 4 seviyesinde majör okumak oynamak içindir.
Mehmet Özyeşilbaş
*****
 RAKİBİN ZAYIF 2 AÇIŞLARI ÜZERİNE LEBENSOHL
Zayıf 2 açan rakibe T/O Dbl atanın ortağı, değerlerinin olup olmadığını göstermelidir. Eğer rakibin açış renginden daha pahalı bir rengi 2 seviyesinde okursa, sıçrayarak okuyacağı davet değerlerine sahip olmadığındandır. Bazen de 3 seviyesinde daha ucuz bir rengi okuması gerekecektir. Dbl atan güzel bir ele sahip olduğunda, ortağının değerlerinin olup olmadığını bilmediği durum kontrat kararı için çok tehlikelidir. Bu durumu çözmek için Lebensohl kullanılır. 

Dbl atanın ortağı, sıçrayarak ya da sıçramadan 3 seviyesinde yeni bir renk cevabı verdiğinde değerlerinin 7−11 OP aralığında olduğunu garanti eder. Bu değerlerden daha fazlası ile rakip rengi Cue-bid eder. 

Eğer daha az değerlere (0−6 OP) sahipse; rakibin renginden daha pahalı bir renge sahipse onu 2 seviyesinde okur. Daha ucuz bir renge sahip ise 2NT! Lebensohl diyerek ortağının 3 Trefl demesini ister. Ortağının 3 Trefl rebidine Pas diyebilir ya da diğer bir renge düzelterek 7 OP’den daha az değerlere sahip olduğunu gösterir. 

Dbl atan, ortağının 3 Trefl rebid etmesini isteyen 2NT cevabına her zaman uymayabilir. Kendi yeterli rengine sahip olduğunda onu rebid edecektir. Ortağı buna Pas geçme şansına sahiptir.
Ferudun Cangurus
*****
AYRINTI İÇİN:

İpuçları

$
0
0
Bir kitabı okurken geçen iki saatin, ömrümün birçok senelerinden daha değerli olduğunu fark edince, insan hayatının ürkütücü hiçliğini düşünürüm.
Sabahattin Ali
*****
Öfkeliyken konuş.
Göreceksin ki pişman olacağın en güzel konuşmayı yapacaksın!
Ambrose Bierc
*****


DÜNYA KADAR YAVAŞIM
Dünya kadar yavaşım. Çok sabırlıyım,
Dönüp dururken zamanımın içinde, güneşler ve yıldızlar
Dikkatle izler beni.
Ayın ilgisi daha kişisel:
Bir hemşire misali ışıltılı, gelip gider.
Olacaklar için üzüntü mü duyar? Sanmam.
Doğurganlık karşısında şaşkın sadece.

Buradan çıktığımda, büyük bir olayım ben.
Ne düşünmek, ne de alıştırma yapmak zorundayım.
İçimde ne oluyorsa kendiliğinden olacak.
Sülün duruyor tepecikte;
Düzeltiyor kahverengi tüylerini.
Bildiğim şeye gülümsemekten alıkoyamıyorum kendimi.
Yapraklar ve taçyaprakları refakat ediyorlar bana. Ben hazırım.
(“Üç Kadın”dan) - SylviaPlath (1932-1963, ABD) - Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****

DELİLLERİ BULMA
Dumy açıldığında nasıl bir oyun oynayacağınızı belirlemek için birkaç saniye düşünüp planlama yapmalısınız. Oyuna hemen başlamadan planlama yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu alışkanlıklar içerisinde aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmelisiniz.
1) İlk kartı çok hızlı oynamayın.
2) Atak edilen kartı analiz edin.
3) Alıcılarınız sayın.
4) Kayıplarınızı sayın.
5) Deklerasyonu gözden geçirin.

Ancak bunu yaparken muhakemede bulunmadığınız sürece, bunların size yardımı olmayacaktır. Çok hızlı oynamamak, diğer alışkanlıkları kazanmanıza da imkân sağlayacağı için belki de bu alışkanlıkların en önemlisidir. 8 hazır lövenizin olduğu bir 3NT kontratını oynarken, Batı’nın küçük ♥ atağı yapmasından 4’lü ♥’ünün olduğu ve uzunluktan dolayı ♥’den extra bir löve üretemeyeceği çıkarımında bulunabilirsiniz. Sayın, analiz edin, tekrar sayın ve gözden geçirin, daha sonra aşağıda belirtilen hususlara benzer soruların cevabını bulmaya yönelik düşünmeye çalışın.
           
“Doğu’nun neden ♠K atak etmediğini merak ediyorum. O zaman Doğu’da hem ♠As’ı ve hem de ♠K’sı birlikte yok.”
           
“Tuhaf. Doğu ortağının 1♣ açışına pas geçti, ancak sonra ♣As’ını çekti. Demek ki Doğu’nun başka Onör puanı yok.”

“Rakiplerin toplam 22 Onör puanı ve 10 kart ♠’leri olduğu halde neden deklerasyona müdahale etmediler. O halde, puanların eşit dağıldığı ve dengeli dağılımlarının olduğu yönünde çıkarımında bulunabilirsiniz.”
           
Bu tür sorulara cevap aramak, sık sık sizi şaşırtıcı sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır. Zaman zaman, daha Dumy’den ilk kartı oynamadan rakiplerdeki As, K ve Q’ın nerede olduğu belirleyebilirsiniz.

Kural “Belirli kartlar belirli bir yerde olmadığı sürece kontratı yapmanız imkansız ise; o kartların istenen yerde olduğunu varsayarak oynayın.” Bazı durumlarda bu tür oyun tarzını uyguladığınızda, oyunu daha fazla batırabilirsiniz. Ancak, elinizi incelediğinizde o kartlar istediğiniz yerde çıkmazsa kontratı hiçbir şekilde yapamayacaksınız.
“Bir kart ancak uygun yerde olduğu takdirde kontratı yapabiliyorsanız, o kartın orada olduğunu varsayın ve ona göre oyununuzu oynayın”.

ÖRNEK

Robert Goldman oynuyor:
NORTH                                                                                           
♠  K7                         
♥  AK42                                                                                                                                 
♦  T965                                                                                                                    
♣  JT8
SOUTH                                                                                                                   
♠  J4                                                                                                                                    
♥ 853                                                                                                                       
♦ AQJ4                                                                                                                                
♣ AQ97
East        South        West       North
Pas   …..  1 karo….. Pas……1 Kör
Pas   …..  1 Nt  …… Pas…… 2 Nt
Pas   …..  3 Nt  …… Pas  ….. Pas
Pas

Bu deklerasyona kaçınılmaz olarak Batı’dan küçük bir ♠ atağı geldi. 1nci turda ne oynayacaksınız? Fark edeceğini düşünüyor musunuz? ♠As’ının Batı’da olduğunu umarak yerden ♠K’yı oynayabilirsiniz veya ♠Q’ının Batı’da olduğunu düşünüyorsanız yerden ♠7’liyi koyabilirsiniz.

♠’ler nasıl dağılmış? Uzun ♠’ler kimde? 3NT’yi yapma şansınız nedir ve yaparsanız sonucu nasıl olmalı? Bir şekilde veya başka bir yolla cevapları bulmak önemli, en azından bu soruların üzerinde düşünmek gerekiyor. Robert Goldman bu yolla şöyle bir mantık yürüttü.

“Benim 3NT’yi yapabilmem için ve empaslarının tutması şart. Bu da ancak K’sı ve K’sının ikisinin de Doğu’da olması halinde mümkün olur. Bu nedenle, K’sı ve K’sının Doğu’da olduğunu varsaymam gerekiyor. Ayrıca, Batı’nın 2’li atak ettiğini gördüm. Batı aldatıcı kart oynamadıysa 5’li Doğu’da.”

“Deklerasyondan ne biliyorum? Doğu pastan geliyor (çok fazla çıkarımda bulunulacak bir durum değil) ve daha sonra ortak 1 deklere ettiğinde de pas geçiyor. Doğu’da As’tan 5’li ’i ve 2 tane K’sı da olsa, mutlaka 1overcall’u yapardı.” Bütün bu değerlendirmeler ışığında Goldman yerden K’yı oynadı ve ilk löveyi kazandı. Eller açığa çıktığında dağılım aşağıdaki gibiydi:

Kuzey   …………Güney
Pik.    J4……….. Pik.    K7
Kör.   853………. Kör.   AK42
Karo. AQJ4……. Karo. 10965
Trefl. AQ97 …… Trefl.  J108

Batı  …………….   Doğu
Pik.   A1062……   Q9853
Kör.  QJ7    …….  1096
Karo. 872    …….  K3
Trefl. 642    …….  K53

Bu oyunda şanslı bir dağılımın olduğu ortaya çıktı, ancak ne var ki oyunda çok iyi oynanmıştı. Kontratın yapılabilmesi ♦K ve ♣K’nın empas içinde olmasına ve ilk turda ♠As’ının doğru yere plase edilmesine bağlıydı. Sonuç olarak 8’de 1 veya %13 şans gerçekleşti.

Dekleran ilk turda yeden küçük ♠ oynasaydı ve Doğu’dan ♠Q’ının yerine ♠As’ını bulsaydı bile,  iki K’yı da Doğu’da ihtimali oldukça azalacaktı. İlk turda yerden ♠K’nın konmaması halinde, başlangıçta %13 olan şans, bu kez %7 civarına düşecekti. Goldman yerden ♠K’yı oynayarak çok az olan şansını iki kat artırdı.

Rakiplerinizin  Kartlarını  Nasıl Okursunuz?
Mike Lawrence
Briç Kaynakçası Grubu’na ekleyen Muzaffer Mutcuoğlu’na teşekkürler

Empas Atmak mı Atmamak mı?

$
0
0
TECRÜBELİ
İnsanlar yavaş yavaş inanmamayı, güvenmemeyi, sevmemeyi ve kronik şüpheci olmayı öğrenir. Bu gerçekleştiğinde artık ne yazık ki çok geçtir.
İnsanların "Tecrübe" dediği şey budur.
Kalbiyle bağlantısını kaybetmiş bir insana "Tecrübeli" denir.
Sigmund Freud
*****
OLUMLU DÜŞÜNCENİN ETKİSİ
Kısacık bir düşünme anı bile kişinin davranışını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Yapılan iki araştırma bilinçaltının gerçekten güçlü etkiler yaratabileceğini ortaya koyuyor. 1998 yılında, Hollanda Nijmegen Üniversitesi'nden Ap Dijksterhuis, bir grup deneğin yarısına kafalarında tipik bir üniversite profesörünün düşünce biçimini canlandırmalarını gerektiren zihinsel bir alıştırma uyguladı. Grubun geri kalanları kafalarında bir futbol holiganını canlandırdı. Ardından tüm deneklerin genel kültürle ilgili soruları yanıtlamaları istendi.

Sonuçta profesör grubunun soruların % 60'ına, holigan grubunun % 40'ına doğru yanıt verdikleri görüldü.

New York Üniversitesi'ndeki John Bargh da zihin yerine bedene odaklanarak, deneklere buruşuk, gri, tombala gibi yaşlılıkla ilintili sözcükleriçeren bir beyin alıştırması uyguladı. İkinci gruba da yaşlılıkla ilintisi olmayan sözcüklergösterildi. Sonra da deneyin sona erdiğini söyleyip  deneklerin yerlerinden kalkıp uzun koridoru ne kadar sürede aştıklarını gizlice kaydettiler.

Sonuçta, bilinçaltında yaşlılığı düşünen deneklerin yerlerinden kalkıp koridoru daha uzun sürede yürüdükleri görüldü.

Sonuç: Kısacık bir düşünce anı bile davranışı olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.
'Bilim Teknik 31.08.2007'
*****
UZUN YAĞMURLARDAN SONRA

Sen yağmurlu günlere yakışırsın
Yollar çeker uzak dağlar çeker uzak evler
Islanan yapraklar gibi yüzün ışır
Işırsa beni unutma

Alır yürür sıcak mavisi gökyüzünün
Kuşlar döner uzun yağmurlardan sonra bir gün
Bir yer sızlar yanar içinde büsbütün
Her şeye rağmen ellerin üşür
Üşürse beni unutma

Yeni dostlar yeni rüzgârlar gelir geçer
Yosun muydum kaya mıydım nasıl unuttular
Kahredersin başın önüne düşer
Düşerse beni unutma
Gülten Akın
*****
EMPAS ATMAK YA DA ATMAMAK
Okan Zabunoğlu

Aşağıdaki el Mayıs 2016’da Antalya’da oynanan Türkiye Açık Dörtlü Takımlar Şampiyonası eleme turlarının beşinci maçında (No. 26/12) geldi.

Hep pas geçen rakiplere karşı Güney’den 5’ya geldiniz; atak: Q. Nasıl oynamalı?
Atılacak üç empas var, bunlardan herhangi biri geçerse 5 olur. Bunun olasılığı % 87,5. (Ayrıca yerdeki ♣9’lu ekstra bir şans sunuyor.)

Peki empası ile başlamaktan daha iyisi var mı?

Bu elin muhabbetini yaparken İrfan Doğan ’e çakıp A çekmenin de bir seçenek olduğunu söyledi. Üzerinde düşünmeye değer, hesabı da kolay.

A çekerek Doğu’da K teke (% 13) önlem almış oluyoruz; Batı’da Kx varsa da kaybetmiyoruz, çünkü Batı (beşinci lövede) yatıyor. Ama Batı’da Kxx varsa (% 11), empas atmak daha iyi.

Buna göre, empası atmamak, Batı’da K2, K6, K tek veya Doğu’da K tek ise kazanıyor; bunların her birinin olasılığı % 13 olduğundan, toplamı % 52 eder. Empas atmanın başarı olasılığı ise % 50.

O halde ’e çakıp A çekmek birazcık daha iyi. 6kontratını da inceleyelim.
6oynarken üç empastan (herhangi) ikisine ihtiyaç var. Üç empastan en az ikisinin geçme olasılığı % 50. İlaveten, yerdeki ♣9’lunun sunduğu ekstra şans da dikkate alınırsa 6’nun başarı olasılığı % 50’yi geçer (kabaca % 55’e gelir); 6♦ kötü bir kontrat değil.

Diyagramda gösterildiği gibi, Batı’ya singltonK plase ederek 6 oynayalım.

Q atağını kazanıp iki tur oynar ve ’e çakarız.

Şimdi ilk akla gelen devam yolu ♣ empası atmak; ♣ empası geçmez ve
♣T’lu da üç turda düşmezse, ♠ empası atarız.

Peki ♣ empası atmayıp ♣A ve ♣Q oynamak nasıl sizce?

♣Q’ını Doğu kazanırsa ♠ dönmek zorunda kalır. Şimdi ♣T’lunun düşmesinin yanı sıra, ♠T veya ♠Q (herhangi biri) sağdayken de kontratı yaparız.

♣Q’ını Batı kazanırsa ♣ dönmek zorunda kalır. Şimdi, Batı’da dönecek ♣ yoksa veya ♣T Batı’da ise (kaç parça olursa olsun) kontratı yaparız. Bunlar çalışmazsa da ♠Q empası atarız.

Özetle, ♣ empası atmak yerine ♣A ve ♣Q oynamak da ciddi bir seçenek. Ne dersiniz: Empas atmalı mı atmamalı mı?
Bu sorunun yanıtı oldukça zor. Olasılıklar birbirine yakın olduğu için, Batı’da ’nun tek olduğunu da (yani ‘boş yerler’i de) göz önüne almak gerekiyor. Bu da hesabı iyice karmaşık hale getiriyor.

Sonuçta, bu noktada, ♣ empası ile başlamanın başarı olasılığı % 83,4, ♣ empası atmayıp
♣A ve ♣Q oynamanın ise % 83,0 çıkıyor; kayda değer bir fark yok.

Her iki durumda da (5’daki ♦ empası ve 6’daki ♣ empası) empas atmak ve atmamak arasındaki fark çok küçük. Farklar böylesine küçük ise ‘masa varlığı’ (“table presence”) daha da önemli oluyor.

NOT: Yukarıdaki sonuçları (% 83,4 ve % 83,0) veren hesap ♦’ların 1-2 (Batı’da tek, Doğu’da iki tane) dağılımına dayalı. ’ların 2-1 veya 3-0 dağılmasının sonuçları nasıl etkileyeceğini de ekleyeyim (♦ empasının geçtiği ön koşulu ile).

Batı’da Kx (11 boş yer), Doğu’da tek(12 boş yer) olduğunda sonuç şöyle.

♣ empası atmak: % 86,2
♣ empası atmamak: % 84,6

Batı’da ♦K62 (10 boş yer) varken, Doğu’da ♦ yokken (13 boş yer) ise sonuç şöyle.

♣ empası atmak: % 88,7
♣ empası atmamak: % 86,6

Orijinal dağılım:

Üç empas da geçmiyor. 6 oynarken sadece 10 löve almak, ama 5 yapmaya çalışırken 6 yapmak şaşırtıcı değil.

 
















BART Konvansiyonu

$
0
0
Ağzınızdan çıkana daima dikkat edin.
Çünkü bir sözü unutmak bir yüzü unutmaktan çok daha uzun zaman alır.
Aragon
*****
ÖĞRENMEYİ VE HATIRLAMAYI KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEM: FEYNMAN TEKNİĞİ
“Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” – Einstein

İki tip bilgi vardır. Bir şeyin adını bilmeye yönelik olan bilgi ve o şeyi bilmeyi temel alan bilgi. Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman aralarındaki farkı şu çarpıcı anekdotta anlatır:
“Şu kuşu görüyor musun? Bu bir kahverengi gerdanlı ardıç kuşu, ona Almanya’da halzenfugel ve Çin’de ise chung ling deniyor. Ona verilen tüm bu adları bilsen bile yine de bu kuş hakkında hiçbir şey bilmiyor olursun. Bildiğin sadece insanlar hakkında bir şey olur, yani kuşa ne ad verdikleri. Şimdi bu kuş ötüyor, yavrularına uçmayı öğretiyor ve yazın ülkenin bir ucundan diğer ucuna kilometrelerce uçuyor ve kimse yolunu nasıl bulduğunu bilmiyor.”
Buradan da anlayabileceğiniz gibi bir şeyin adını/tanımını bilmek onu anladığınız anlamına gelmez hiçbir zaman. Bir fikri gerçekten anlıyor musunuz yoksa bu fikrin tanımını biliyorsunuz, bunu sınamanın bir yolu var. Buna Feynman Tekniği deniyor.
Sizler de Feynman Tekniğini,
1. Gerçekten anlamadığınız konuları/fikirleri anlamak için
2. Anladığınız fakat sınavlarda unuttuğunuz konuları/fikirleri hatırlamak için
3. Sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak bir fikri uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde, kısa sürede derinlemesine kavrayabileceksiniz.
Feynman Tekniğine şimdi bir göz atalım:
1. Adım: Konuyu Belirleyin
Boş bir kağıt alın. Öğrenmek istediğiniz konunun başlığını kağıdın en üstüne yazın.
2. Adım: Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır gibi Anlatın 
Kağıdın geri kalanına konuyu hiç bilmeyen birine anlatıyormuşçasına, mümkün olduğunca karmaşık ifadeler kullanmaktan kaçınarak öğrendiklerinizi yazın. Bir çocuğun bile anlayabileceği kadar basit bir dil kullandığınızda kendinizi de konuyu daha derin bir seviyede anlamaya ve konular arasındaki ilişki ve bağlantıları basitleştirmeye zorlamış olursunuz. Aynı zamanda yazdığınızı sesli olarak tekrar etmek çok daha etkili olacaktır.
3. Adım: Takıldığınız Noktada, Kaynağa Geri Dönün   2. adımda hatırlamakta ya da anlatmakta zorlandığınız yerler olduğunu fark ettiğinizde konu hakkında çalıştığınız kaynaklara geri dönün.
Öğrendiklerinizi kağıda aktarabilecek hâle gelinceye kadar tekrar tekrar okuyun ve çalışın. Sözgelimi biyolojiden yazılınız var ve evrimi basit cümlelerle açıklamakta zorlanıyorsunuz. Biyoloji kitabınızı açın ve evrimle ilgili kısmı yeniden okuyun. Şimdi kitabı kapatın ve yeni bir boş kağıt alarak öğrenmiş olduklarınızı yazın. Bu aşamayı sorunsuzca hâlletiyseniz, asıl çalışma kağıdınıza dönerek çalışmaya devam edebilirsiniz.
4. Adım: Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun 
Artık kağıda döktüklerimizi gözden geçirebiliriz. Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden de anlayabileceğimiz gibi karmaşık bir jargon kullanıp kafa karıştırıcı açıklamalar yapmak yerine, dilimizi basitleştirmek ve benzerlikler kurmak anlamayı kolaylaştıracaktır. Opsiyonel olarak: 6 yaşında birini bulup, öğrendiklerinizi ona anlatmayı deneyin. Sorunsuz bir şekilde anlıyorsa, siz de gerçekten anlamışsınız demektir.
Bu harika yöntem yalnızca öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda farklı düşünme şekillerine pencere açarak fikirleri baştan aşağı yeniden inşa etmemizi sağlıyor. Fikir ve konuları daha derinden anlamamızı kolaylaştırıyor. Hepsinden önemlisi, sorunlara bu şekilde yaklaşarak, ne konuştukları hakkında en küçük bir fikri bile olmayanları anlamamızı sağlıyor.

*****
RÜZGÂR VE GÜL

Küçük solgun gül!
Bordadan esen hoyrat yel
perişan etti seni!
yaprakların sanki
bir liman yosmasının
sırtına giydikleri --
birden saldırıverdi.

Hissetti de kendini
bir süre belki bitkin,
istedi gizli kıvrımlarında
biraz soluk alsın.
Ama kokun onu öyle büyüledi,
öylesine geçirdi ki kendinden:
köpürdü coştu birden,
duyduğu hazla ezdi seni;
öptüm diye böbürlenmede
ürkmüş otlarda eserken gene.
Wolfgang Borchert            
Çeviren: Behçet NECATİGİL
*****
BART KONVANSİYONU
Bart (Konvansiyonu) Leslie C. Bart tarafından geliştirilen
Forcing 1NT) üzerine Açanın 2 Trefl rebidi sonrası Cevapçının  2 Karo rebidinin artifisyel olduğu bir Konvansiyon.
Forsing 1 NT sonrası Açan sıklıkla 2 Trefl rebid eder. (Açan Minimumdur ve başka bir dörtlü rengi yoktur).
Bunun üzerine Cevapçının 2 seviyesinde rebidi,  Açana destek vermeyen zayıf bir el ve 5+ renk gösteriyordu. Bu durum, Açanın  Cevapçının rengine fiti olmadığı durumlarda ciddi sorun yaratır. Açanda ikili destekle kontrat bir ölçüde mantıklıdır, ancak Açan Cevapçının renginde kısaysa kontratı kaldırması gerekir, oysa gidebilecek başka bir yer yoktur. Öte yandan Cevapçıda 6+ renkte olabilir ki, bu durumda Açanda şikan bile olsa en doğru yere gelinmiş demektir. Açan cevapçının renk kalitesini bilmediği için, ne yapacağını da bilemez.
İşte bu sorun, ABD'li oyuncu Leslie Bart tarafından kendi adıyla anılan bir Konvansiyonla çözülmeye çalışılmış, Konvansiyonun faydası sonra birçok oyuncunun da dikkatini çekerek  konvansiyonunu geliştirmesine neden olmuştur.

Bart Konvansiyonu  1 Pik açışları üzerine uygulanır;
1 Pik açan oyuncu Forsing 1 NT cevabı üzerine,
18-19 puanlı 5-3 -3-2 ellerle; 2 NT
18-19 punllı  6-3-2-2 ya da 5-4-2-2 ellerle 2 NT der.
2 NT üzerine cevapçı açandan elini tarif etmesini ister.
Açanın 3 Pik cevabı altılı pik ve 18-19 puanlı bir el,
Açanın 3 kör-3 karo- 3 trefl cevabı 5 pik ve söylenen renkte 4 kar 18-19 puanlı el gösterir.
1 Pik açan oyuncu 1 NT cevabı üzerine 12-17 puanlı ellerle 2 Trefl der, bu artifisyel bir deklare olup trefl kısa da olabilir. ( Tek istisna  eliniz 12-17 puan aralığında ve 2 onörlü 6 kart pikiniz varsa 2 pik deyiniz.)
Cevapçının 2 Trefle 2 Karo demesinin anlamı davet veya davete yakın gücü ( 9+-11 Hcp) ve aşağıdaki durumlardan birine uyan eli vardır;




























http://zafiy.blogspot.com.tr/2016/11/69.html

İki Karo Üzerine Defans

$
0
0
Müzik
Müzik temelde bizde belli bir oranda güç kazanan yaşam duygusunun özünde gizli olan acıyı anlatır; müziğin verdiği heyecanın yapısında da bu acıdan uzaklaşıp onu uzaktan izleme düşüncesi vardır.
Nietzche
*****
BAŞARI
Çok eski zamanlarda, bir adam krala gidip, kötü düşüncelerden kendini nasıl arındıracağını sordu.

Kral ona ağzına dek zeytinyağıyla dolu bir fıçı verdi, bu fıçıyı kentin bir kapısından öteki kapısına dek bir damla yağ dökmeden taşımasını emretti:
“Eğer bir damla yağ dökersen başın kesilecek!”
Adama iki kılıçlı asker refakat edecekti, bunlar bir damla yağ dökülür dökülmez başını uçuracaklardı.

Bir pazar günüydü, kentin her yanı satıcı tezgâhlarıyla, insanlarla doluydu, adam fıçıyı taşıyarak yürüdü. Hem de ne dikkatle… Bir damla yağ dökülmedi.

Saraya döndükleri zaman kral “Peki, kentte ne var ne yok, kimleri gördün?” diye sordu.
Adam bu soru karşısında çok şaşırdı ve “Hiçbir şey görmedim efendim,” dedi. “Aklım fikrim yağdaydı.”

Kral bu cevap karşısında kötü düşüncelerden arınmak isteyen adama şu yanıtı verdi:
“Şimdi kötü düşüncelerden arınmanın çaresini buldun işte,” dedi. “Düşüncelerine de fıçıdaki yağa baktığın dikkatle bak. O zaman hiçbir şey seni kötü düşünce sahibi yapamaz.”
*
Beyninizden aynı anda iki işi yapmasını beklemeyin. Fransa’nın eski başbakanlarından Climencau’ya başarısının sırrı sorulduğunda ““Saçımı Tararken Yalnız Saçımı Düşünürüm.” demiştir. Siz de o anda ne yapıyorsanız bütün dikkatinizi sadece o işe yoğunlaştırmaya gayret edin.
*
New York’un fakir göçmen mahallelerinde çektiği fotoğraflarla ünlenen Jacob Riss çalışma sürekliliğinin önemini şöyle ifade etmektedir: “Çaresiz kaldığım zamanlarda gider, bir taş ustası bulur, onu seyrederim. Adam belki yüz kere vurur taşa. Ama değil kırmak, küçücük bir çatlak bile oluşturamaz. Sonra birden, yüz birinci vuruşta taş ikiye ayrılıverir. İşte o zaman anlarım ki; taşı ikiye bölen o son vuruş değil, ondan öncekilerdir
*****
ÇİNGENEM
Kim bilir ne zamandan beri yürümekteyiz
Siyah çadırlarımızla şu dünya üzerinde
Ve niçin yürümekteyiz bir ucundan
Diğer ucuna arabalarımızla şu dünyanın
Kim bilir bizi sonu gelmez yollarda
*
Koşmaya zorlayan kadere de inanmayız biz
Ve inanmayız ne uğura ne fala
Ama gene de bir şey vardır biliriz
İter bizi durmadan yada ardından sürür
Hayata inanırız ve bize zehirdir hayat
Aşka inanırız ve aşk bizi öldürür

zaharia stancu ( bilgi yayınevi ceviri: atilla tokatlı) 
***                                                
üzgünsen ey çingene
neşeli bir türkü tuttur.
peki ya neşeliysem?
aynı türküyü tuttur gene...
zaharia stancu / şatra
***
ZAHARİA STANCU KİMDİR?
(1902 - 1974)
Romence nesir yazarı, romancı, şair ve filozof
*****
2 KARO MULTI ÜZERİNE BİRKAÇ DEFANS

2 Karo MULTİ açışı
Kökenini, ünlü İtalyan sistemi olan Blue Club ‘ı oluşturan Roman Club / Napolitian Club’dan alan Multi aşağıdaki  olasılıkları kapsar.

Multi 2 Karo Açışı

1. Majörlerden herhangi birinde zayıf 2 açışı yapacak eller,
2. Dengeli dağılımda Kuvvetli muhteşem eller,
3. 4441 dağılımda 17-24 arası eller
4. İngiliz Acol sisteminde uygulanan kuvvetli 2 Renk açışlarına uygun el ( prensipte
    8 / 8,5 oyun lövelik el içinde 2 / 2,5 defans lövesi bulunan bir kuvvet )

Günümüzde ise genellikle zayıf 2 Majör açışını göstermekte kullanılan Multi, işlerliğini daha değişik şekiller altında sürdürmekte özellikle Milli takım seviyelerinde ya oynanmaz olmuş ya da  çok daha  komplike elleri anlatmakta kullanılır hale gelmiştir.
Geliştirilen defans deklareleri Multi’yi , Oyuncuların başına gelen belalardan ötürü giderek daha az oynanır hale sokmaktadır.                                                                                                                                                     
Danny Kleinman tarafından geliştirilen defans deklareleri

2. Pozisyonda  
a) KONTR                 : Rakip zayıf 2 Kör açmış kabul edilerek Konuşma Kontr’u
b) 2 Kör                     : Kör  + 1 Minör renk
c) 2 Pik                       : Pik + 1 Minör renk
d) 2NT                                    : Rakip zayıf 2 Pik  açmış kabul edilerek Konuşma Kontr’u
e) 3 Trefl                    : Natürel Trefl rengi
f)  3 Karo                   : Natürel Karo rengi
g) 3 Kör                     : Natürel ve kuvvetli el, Kör rengi
h) 3 Pik                      : Natürel ve kuvvetli el, Pik rengi
i)  3 NT                       : Natürel oynamak için genelde Bir minördeki alıcılara dayalı el
k) 4 Trefl                    : Michael ( Trefl + Kör ), el kuvvetli
l) 4 Karo                     : Michael ( Karo + Pik ), el kuvvetli

Bu sistem benimsendiğinde
4. pozisyonda deklareler şu şekilde önerilmektedir.

a) Kontr                     : Kuvvetli dengeli el
b) 2 Pik / 2 NT           : Minörler
c) 3 Trefl                    : Trefl + diğer majör 4’lü
d) 3 Karo                   : Karo + diğer majör 4’lü
e) 3 Kör                      : Natürel
f) 3 Pik                       : Natürel
g) 4 Trefl                    : Michael ( Trefl + Kör ), el kuvvetli
H) 4 Karo                   : Michael ( Karo + Pik ), el kuvvetli

MULTİüzerine diğer bir defans

a) X                 =1 NT açan elim var, cezaya da eğilim gösterebilir  (Tüm NT
                        konvansiyonları geçerlidir )
b) 3Trefl         = Konuşma Kontr’u
c) 2NT            = Minörlerim var
d) 2H              = NATÜREL
e) 2S               = NATÜREL
f) 3D               = NATÜREL

Uzun yıllar İngiltere Milli takımında yer almış, World Master, yazar, teorisyen 
Eric  Crowhurst ise “Acol in competition “ kitabında durumu 2nci, 4ncü, 6ncı ve 8nci pozisyonlarda ayrı ayrı değerlendirmiş ve genel olarak

- 2 NT             = Kör ve Pik hakimiyeti yanında uzun bir minöre dayalı löveleri
- 3 NT             = 2 NT deklaresinden biraz daha iyi bir el ifade etmeyi,
- 3 Trefl/ 3 Karo deklarelerini. Natürel, Kompetitif
- X                   = Dengeli ve kuvvetli, özellikle Zonda olan Rakibi, ilk  tercihlerinden  sonra cezalandırmayı da düşünebilecek bir dağılım  yanında bir de kendi rengi olan el  tipleri,
- 3 Majör araya girişlerini ise seviyesine göre kuvvetli renk veya kompetitif olarak
yorumlamaktadır.
http://www.politikbric.com/

Raptor 1NT

$
0
0
İnsan zeka karşısında eğilir ama şefkat karşısında diz çöker.
Voltaire

*****
ŞARKI SÖYLE, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİN GÜÇLENSİN
Uzmanlar şarkı söylemenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini tespit ettiler. Frankfurt'taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde görevli bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, 60 dakika şarkı söylemek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bilim adamları Hans Günther Bastian ve Gunter Kreutz, antikor türü olan immunoglobulin A düzeyinin bağışıklık sisteminin durumu hakkında bilgi verdiğini belirttiler.

Frankfurt Kilise Korosu'nun bir saatlik provasından önce ve sonra koro üyelerinin kanını alan bilim adamları, şarkı söyleyen üyelerin immunoglobulin A değerlerinin yükseldiğini, şarkı söylemeyenlerin değerlerinin değişmediğini tespit ettiler.

Bilim adamları, şarkı söylemenin olumlu etkisinin nasıl oluştuğunu ve ne kadar sürdüğünü araştıracaklarını belirttiler.
Beethovenlives.net
*****
ŞİİR ÜZERİNE KÜÇÜK NOT
Faiz Cebiroglu
Şiir nedir? Tüm şairlerin, tüm şiir yazanların üzerinde odaklaştığı bu soruya, ”geneli bağlar” bir biçimde cevap verilmemesi, anlayışla karşılanmalıdır. Tüm verilen tanımlara saygımız olmakla birlikte, şiiri, şiir yapan; şiiri düz yazıdan ayıran elementler vardır., diyorum. Bu elementlerden kalkarak, şiir üzerine, ben de, küçük bir not yazmak istiyorum. Kolay mı, değil. Ama denemekte yarar vardır.

Şiir, sözcük olarak Arapçadır; his, sezgi ve ilham oluyor. Bu anlamda şiir, bir duyguyu, bir olayı, sahip olduğumuz ve savunduğumuz bir tutumu, bir değeri, estetiksel bir şekilde, kelime sanatı ile ifade etmek oluyor.
Örnek:
UMUT FIRINI
Antakya’da sıcak var
Yoksulları yakıyor
Su oldum
Söndürücü su
Aktım
Sıcağı unutmuşum
Nehir olmuşum
Asi nehri
Asilerin nehri..
Antakya’da sıcak var
Fırın gibi yakıyor
Piştim
Ekmek oldum
Halk ekmeği
Sıcağı unutmuşum
Kendim fırın olmuşum
Halk fırını
Umut fırını. ( F. Cebiroğlu / Antakya )

Şiir mi, bir kelime sanatıdır.
Kelime sanatı mı, metafordur!
Kelime sanatı olan şiir, belirli elementlere dayanıyor. Bu elementlerin en basiti şudur: Tam tekerlemeler, yarı-tekerlemeler, ses yinelenmesi, ritim ve metafordur. Metefor, simgesel, resimli dil anlatımıdır.
Şiir, edebiyat branşında, bana göre, lirik bölümüne geçiyor. Lirik mi, ”lyra”, ”lyre” den adını alan telli bir sazdır. Yunan edebiyatında, ozanlar şiirlerini bu telli saz aracılığı ile seslendirirlerdi. Bu anlamda ve bağlamda lirik, ozanın duygularını en içten dile getirmek ve seslendirmek oluyor.

Anadolu’da da şiir budur: Liriktir!..
Değişik şiir türleri vardır. Geleneksel şiir türleri vardır. Serbest şiir türleri vardır. Ama şiir hangi türde yazılırsa yazılsın, önemli olan şiirin, şiir olması, yani, kelime sanatı olmasıdır.
Görülüyor, şiirin temel özellikleri vardır. Bu temel özelliklerden en önemlisi, şiirin, günlük olarak kullandığımız sözlü ve yazılı dilden ayrılmasıdır. Bu bağlamda temel özellikler, simgesel anlatım ile dil tekniği oluyor. Bu mu, şudur: Kelime ve kavramları birleştirmek ve resim dili ile iletmek, şiir yazmak oluyor.

Şiir, kelime sanatıdır.
Kelime sanatı olan şiir, bir duyguyu, bir tutumu estetiksel bir şekilde tasvir etmek oluyor.
Şiir, simgesel anlatımın öz-bilinci oluyor; ritim oluyor, kafiye oluyor, müzik oluyor.
Şiir, kelime sanatı oluyor!
“insanokur.org’ dan alınmıştır.
*****
RAPTOR 1NT
Raptor is an artificial 1NT overcall that shows a two-suited hand. It tends to be preemptive, unlike a traditional strong 1NT overcall.

Over 1C / 1D, 1NT shows 5-6 cards in the unbid minor and exactly 4 cards in an unspecified major.

Over 1H / 1S, 1NT shows exactly 4 cards in the unbid major and 5-6 cards in an unspecified minor.

The 1NT range is 10-15  HCP. Stronger hands can overcall directly (and reverse, if necessary) or make a  takeout double.
***
[Rakip Renge 1NT ile Müdahale: RAPTOR  1 NT

Rakibin 1 renk açışı üzerine 1NT araya girişin dörtlü majör ve 5+ minör gösterdiği   konvansiyon.

Konvansiyonun orijini tam olarak bilinmemekle beraber Ulf Nilsson konvansiyonun 1980'lerin ortalarında İsveçli Magnus Lindkvist ve o dönem ortağı olan llenius tarafından oynandığını belirtir. Bununla beraber Konvansiyonla ilgili Tomas  kozlecki, Konrad Ciboroswski ve başkaları tarafından farklı kaynaklar da gösterilmiştir.

RAPTOR   "yırtıcı kuş" anlamındadır, ancak Konvansiyonun ismi birToronto briç dergisinde  konvansiyonu yayınlanan Ron Sutherland tarafından "wrap around Toronto" tabirinin kısaltmasına dayanarak verilmiştir. Bazı kaynaklarda "Polish 1 NT Overcall" olarakta geçer.

Şu şekilde kullanılır:

Rakiplerin   1  Trefl   açışı üzerine      1 NT :    Dörtlü bir majör ve 5+ Karo

Rakiplerin   1   Karo   açışı üzerine     1NT :     Dörtlü bir majör ve 5+ Trefl

Rakiplerin   1   Kör    açışı üzerine      1NT :    Dörtlü  Pik  ve 5+ minör,

Rakiplerin   1   Pik     açışı üzerine      1NT :     Dörtlü  Kör  ve 5+ minör.

Rakiplerden birinin minör açışına diğerinin majör cevabı üzerine kullanılırsa diğer majörden dörtlü ve diğer minörden 5+ bir el gösterir.

Rakiplerin birinin 1 trefl açışına diğerinin 1 karo cevabı üzerine kullanılırsa dörtlü pik ve 5 + kör gösterir.


Puan aralığı 10-15 HCP olup, daha güçlü ellerle doğrudan renk gösterilmeli ve gerkiyorsa reverse yapılmalı ya da takeout double atılmalıdır.]
Examples
SP. J
H. KQJ5
D. AT983
C. 532

RHO
1C

You
1NT (1)
(1)Raptor, showing 5-6 diamonds and a 4-card major.
***
SP. AJ32
H. -
D. KT73
C. AT983

RHO
1D

You
1NT (1)
(1) Raptor, showing 5-6 clubs and a 4-card major.
***
SP. AJ43
H. 76
D. AT953
C. A5

RHO
1H

You
1NT (1)
(1) Raptor, showing 4 spades and a 5-6 card minor.
***
SP. Q32
H. KQJ5
D. 9
C. AT983

RHO
1SP

You
1NT (1)
(1) Raptor, showing 4 hearts and a 5-6 card minor.
***
Responses to (1Trefl -C) 1NT
Response
Meaning
2C
asks for partner's major suit. Partner can bid his major suit to show 
4-5 shape, or he can bid 2D to show a 4-6 hand.
2D
is natural, 5+ diamonds, nonforcing.
2H
is natural, 5+ hearts, nonforcing.
2SP
is natural, 5+ spades, nonforcing.
2NT
is artificial, asking for partner's major suit. This shows 12+ points 
and a good hand.
***
Responses to (1Karo - D) 1NT
Same as above, except that 2C is natural, and 2D asks for partner's major suit.
***
Responses to (1Kör- H) 1NT
Response
Meaning
2C
asks partner to pass with clubs or correct to 2D. It shows (near-)equal 
length in the minors, and no interest in and no interest in spades.
2D
is natural, 5+ diamonds, nonforcing.
2H
is a limit raise or better in spades. 10+ points and 4+ spades. Forcing.
2SP
is a signoff.
2NT
is artificial, asking for partner's minor suit. This shows 12+ points 
and a good hand.
***
Responses to (1Pik -SP) 1NT
Same as above, except that 2H is the signoff, and 2SP is the limit raise or better in hearts.

Other Considerations
Raptor is useful when holding a 4-5 hand with enough values to bid, but the wrong shape for a takeout double. Another subtlety is that a 2C or 2D overcall usually denies a 4-card major.
The drawback to Raptor is that it gives up the strong 15-18 1NT overcall. With this hand you must start with a takeout double and plan to rebid 1NT. This in turn means you can no longer make a takeout double and then rebid 1NT to show 18-20 points... but this hand is rare.
Raptor is only used as a direct overcall. It is off in balancing position.
AYRINTI İÇİN
Viewing all 588 articles
Browse latest View live